Destilleri blir granne till bryggeriet
I slutet av 2016 lanseras de första produkterna i form av akvavit, gin och digestif. Vänner av whisky får ge sig lite längre till tåls.
Startar upp ett destilleri är inget man gör av ett plötsligt infall.
– Vi har redan i några års tid samlat idéer och planerat och ritat på hur man kunde få det att fungera. Nu bidrog olika sammanträffanden och en samling entusiastiska och kunniga människor till att det blev av, säger Jari Leinonen.
Han är mannen bakom bryggeriet Rekolan Panimo som sedan 2014 verkar i Fiskars och nu också en av medlemmarna i teamet bakom destilleriföretaget Ägräs.
Sällskap i det projektet har han av bland annat Susanna Kankare, årets Fiskarsbo, som kommer att lägga sin hand på destilleriets provsmakningsrum, Tap Room, samt av i Karis bosatta Kennet McMaster.
Som kännare av vilda örter och bär är McMaster den som ska förse destilleriet med de smakgivande ingredienserna som kommer att plockas inom närområdet. Den rena finländska naturen blir en viktig del av Ägräs varumärke. Avsikten är också att i så stor utsträckning som möjligt samarbeta med de lokala hantverkarna.
Synergier
Det 200 kvadratmeter stora destilleriet byggs i Knivfabriken, vägg i vägg med Rekolan Panimo. Produktionskapaciteten kommer att ligga på 50 000 liter om året.
Kompletterar destilleriet och bryggeriverksamheten varandra?
– Även om det är fråga om två separata företag finns det vissa synergier. Man kan dela på de sociala utrymmena och göra gemensamma maltkornsbeställningar. Destilleriets buteljering kommer troligen att ske för hand så där kan bryggerisidan hjälpa till, säger Jari Leinonen.
De första produkterna – gin, akvavit och digestif – ska vara färdiga att korkas i slutet av 2016. Fiskarswhiskyn, som enligt företagets pressmeddelande kommer att mogna i "hemliga grottor vid havet", blir färdig för lansering 2020.
Kamratlig konkurrens
Av de par miljoner whiskylitrarna som årligen säljs i Finland är den finländska whiskyns andel liten – cirka 6 000 liter. Siffran kan ändå förmodas växa i takt med att de inhemska destillerierna nu blir fler.
– Trenden har varit densamma i USA och Mellaneuropa. Först kom mikrobryggerierna, sedan destillerierna, säger Jari Leinonen.
Då Helsinki Distilling Company startade sin verksamhet i Slakthuset hösten 2014 var det fråga om det första privata destilleriet i Helsingfors på 100 år.
I Österbotten finns Kyrö Distillery Company som verkar i ett gammalt mejeri. Företagets Napue-gin utsågs i somras till världens bästa i gin&tonic-klassen. Rågwhiskyn som Storkyrö-destilleriet tillverkar ska vara klar till Finlands 100-årsjubileum 2017.
– De andra finländska destillerierna gör utmärkta produkter. Vi har varit i kontakt med dem och de har uppmuntrat oss att köra i gång vår verksamhet och gett goda råd. Liksom på mikrobryggerisidan är man mera kompisar är konkurrenter, säger Leinonen.
Whiskyaktier till salu
Just nu pågår en gruppfinansieringskampanj till förmån för Ägräs Distillery. För 330 euro kan man bli ägare till en destilleriaktie. Målsättningen med aktieemissionen är att samla ihop 200 000 till 300 000 euro som bland annat kommer att användas för att marknadsföra produkterna som förutom den inhemska också siktar in sig på den utländska marknaden.
– Att köpa en aktie i ett hantverksdestilleri ger kanske inte den ekonomiskt bästa avkastningen men som delägare har man andra förmåner, säger Jari Leinonen.
Aktieemissionen pågår till den 12 februari.