Jul hemma på gården
Julen är bråda tider för lantbrukare. Men på julafton får man pusta ut.
– Mia, kan du hämta ut ett flak ägg? Jag sålde just det sista!
Bil efter bil rullar in på gårdsplanen till Västankärr gård i Täktom. Nisse Sjöberg springer mellan huset för att hämta flera ägg av Maria Nyman och butiken där man har gårdsförsäljning. Som för de flesta företagare innebär julen bråda tider. Folk kommer för att köpa ägg, potatis och andra grönsaker till julbordet. Inne i huset står staplar med äggflak som väntar på att transporteras till mataffärer och restauranger i centrum.
Efterfrågan överskrider utbudet
Sjöberg räknar att gården har drygt 500 hönor för tillfället. De värper cirka 400 ägg om dagen. Det räcker knappt till.
Trots det har familjen inga planer på att utvidga.
– Så lönsamt är det inte att det lönar sig att bygga till.
Handarbete
Hönorna måste också bytas ut regelbundet. En bra värphöna levererar i ungefär ett och ett halvt år, sedan blir det glesare mellan äggen och skalen blir skörare.
– Mia plockar och putsar äggen för hand, det tar några timmar. Sedan skall det hållas rent och djuren skall ha mat varje dag – också på midsommaren och julafton, säger Sjöberg.
Trots att det är mycket jobb, vill paret hålla verksamheten småskalig. Fria höns är gladare och ger godare ägg.
Närproducerat och gårdsförsäljning
Västankärr gård har inmutat sin egen nisch på marknaden. Tack vare Hangös restauranger och kända matkreatörer som använder och lyfter fram Sjöbergs produkter, har gårdens närmat och gårdsbutik fått fin PR. Gårdsbutiken verkar enligt ärlighetsprincipen – folk lämnar pengar för sina inköp om ingen är hemma.
– Man kan säga att vi har varit föregångare med att ha öppet dygnet runt, säger Sjöberg med ett leende. Hit kan man komma och handla vilken tid som helst.
På sommaren kommer också många familjer bara för att titta på djuren. Förutom höns finns det får på gården.
– Deras uppgift är att vara gräsklippare.
Lurviga kossor
Föreningen Slow Food brukar ordna bussturer ut till gården, varefter bussen styr kosan till en annan gård i Täktom, Havsgårdar. På Havsgårdar föder Arja och Markku Primietta upp kor av den skotska rasen highland cattle. Det är en seg och tålig ras som kan gå ute året runt. De enda som har tak över huvudet är årets kalvar som nyss skilts från sina mammor. De går i en inhägnad, där de får vänja sig vid mänsklig kontakt. Med tanke på säkerheten är det viktigt att skötaren tryggt kan hantera djuren. Varje ko har sitt eget namn, och Arja känner varje individ.
Verksamheten står på tre ben
Också Havsgårdar är känt för sin gårdsbutik med kött från egna djur. Och precis som hos Sjöbergs kan man inte leverera åt alla som vill köpa gårdens produkter.
Trots det utgör gårdshandeln bara en del av verksamheten. De övriga områdena är landskapsvård och uppfödning.
På sommaren betar korna på havsängar, vilket håller landskapen öppna. För det får man stöd från EU. Det som man inte får något stöd för, men som också är en form av landskapsvård, är städningen av hagarna.
– Jag brukar inte delta i några talkon, för varje vår har jag eget städtalko, säger Arja. Det är helt otroligt vilka mängder plast och skräp som skölj upp på land. Det gäller att vara noga, så att djuren inte skadar sig på farliga föremål.
Skynda långsamt
Den tredje, för uppfödarna viktiga biten, är avel.
En del av de djur Primiettas föder upp stannar på gården, andra säljs.
– När kalvarna skiljs från mammorna börjar vi följa upp hur de utvecklas. En kalv skall växa med ungefär 1 000 gram per dygn, berättar Markku. Det är först när de är ett år som man kan se om de lämpar sig för avel.
De djur som inte lämpar sig för avel slaktas så småningom, men inte förrän de är två år gamla. Det här är, med andra ord, ingen bransch där det rör sig snabba pengar.
Julfrid
Nu står julen inför dörren, och det Arja och Markku har en chans att pusta ut.
– Vi brukar föra rejält med mat till hagarna, och något lite extra gott, säger Arja. På det sättet får vi några dagar som vi kan ta det lite lugnare. Till och med traktorn får en dag ledigt.
För Sjöbergs på Västankärr innebär julafton en sista försäljningsrusch. Men på afton får de också slå sig ned vid dukat bord.