Köket i Höjdens skola föreslås laga fler portioner
Raseborg går stegvis mot färre tillredningskök. Tanken att ha ett enda stort centralkök i Ekenäs börjar ändå falla i skymundan.
Utvidga och bygg om centralköket i Höjdens skola i Tenala så att det kan fungera som stadens tillredningskök för hela Bromarv- och Tenalaområdet. Det föreslås bli följande steg i utvecklingen mot färre tillredningskök inom stadens eget kosthåll.
Direktionen för intern service får förslaget serverat på sitt möte på torsdag.
I modellen ingår att de nuvarande tillverkningsköken i Tenala servicehem och Bromarfhemmet ändras till utdelningskök, till vilka maten från köket i Höjdens skola då levereras.
Ändringar krävs
En sådan här lösning kräver att köket i skolan utvidgas så att bland annat kylrum, frysrum, matvagnar och fler förpackningar får rum. Bolaget Storköks-Ingenjörsbyrå Rita Pulli har lagt fram ett förslag till hur köksfunktionerna i skolan kunde utvecklas i den här riktningen.
Förslaget bygger bland annat på att en del av det gamla biblioteket ändras till diskutrymme, att den nuvarande serveringslinjen i matsalen ersätts med en serveringslinje på hjul och att nuvarande garage ändras till utrymme för varumottagning och plats för transportvagnar, kyl och frys.
I förslaget till kosthållslösning för den här delen av Raseborg föreslås också att man parallellt utreder möjligheterna att låta någon annan än staden sköta bespisningen i Bromarv.
Planering nästa år
Planeringen beräknas kosta mellan 5 000 och 10 000 euro och föreslås komma i gång nästa år.
– Omändringen av köken kunde inledas 2017, säger Arne Nummenmaa som är chef för intern service.
Hans mycket grova uppskattning är att lösningen kunde förverkligas för 200 000 – 300 000 euro – en investering som relativt fort sparas in då modellen innebär färre anställda totalt sett, säger han.
Flera kök i framtiden
Raseborg ändrar sitt kosthåll steg för steg. Erfarenheterna från renoveringen av centralköket i Karis är goda, säger Nummenmaa. Tillredningen räknad per portion har blivit billigare och samtidigt är maten fortsatt god och får beröm, säger han.
– Ett stort tack går till personalen.
I beredningen inför torsdagens möte nämns olika modeller för kosthållet i Pojo, Ekenäs och Snappertuna. Bland alternativen som lyfts fram kan nämnas att köken i såväl Seminarieskolan som Ekenäs högstadieskola fortsätter, att tillverkningsköket i Pojo blir ett utdelningskök och att kosthållet i såväl Snappertuna som Österby- och Västerbyområdet kunde skötas externt.
Direktionen föreslås ändå inte skrida till vidare åtgärder än dem i Tenala och Bromarv, utan vänta och se vad hälsovårdsreformen och stadens egen strategi för med sig.
En röd tråd är i varje fall att den tidigare tanken att starta ett stort centralkök i Ekenäs fallit i skymundan.
Inte heller köket i Höjdens skola ska ersättas av ett stort centralkök i Ekenäs, poängterar Nummenmaa.