Svenska e-böcker kommer igen
Lukasbiblioteken återupptar samarbetet med svenska e-bokstjänsten Elib.
Av kostnadsskäl förnyades inte Lukasbibliotekens avtal med Elib då det löpte ut i slutet av fjolåret. I stället hänvisades låntagarna till inhemska tjänsten Ellibs med betydligt färre och övervägande finskspråkig litteratur i sitt utbud.
Inför nästa år ingår användningen av Elib åter i budgeten, parallellt med Ellibs. Riktigt alla av de omkring 12 000, främst svenska, e-böckerna och ljudböckerna som Elib-tjänsten för tillfället innehåller får Lukaslåntagarna ändå inte tillgång till.
– De dyraste och allra nyaste titlarna köper vi inte, säger Raseborgs chefsbibliotekarie Heidi Enberg.
Begränsningar
Utlåningen via Elib kommer att ske enligt ett nytt system där man först registrerar sig och blir godkänd som låntagare innan man får en pinkod för inloggning. Förutom en begränsning på en e-bok per låntagare och vecka existerar också en områdesvis utlåningsbegränsning på 350 e-böcker per licensperiod.
– Vi får se efter hand hur långt det räcker. Vi betalar för licensen för tre månader åt gången, säger Heidi Enberg.
Baserat på tidigare utlåtningssiffran borde kvoten räcka till. Å andra sidan är surfplattor numera något som börjar finnas i varje hem.
Förutom surfplattor kan e-böcker också laddas ner och läsas på mobiltelefoner och datorer.
Nytt samarbete
Lukassamarbetet inkluderar biblioteken i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå.
Planer på ett nytt bibliotekssamarbete som skulle omfatta hela Nyland finns. Det nya systemet kommer nästa år att tas i bruk i Östnyland.
– I Västnyland funderar vi ännu på saken, säger Heidi Enberg.
Samarbetet bygger på en övergång till det gemensamma datasystemet Koha som baserar sig på öppen källkod. Bland fördelarna nämns sänkta driftskostnader.
– För kunderna skulle förändringen kanske inte märkas så mycket, förutom att man får tillgång till en större samling böcker, säger Enberg.