/
Nytt försök att få fason på torget
Kaféet fick sin inglasning. Nu vill samhällstekniska nämnden också se över de praktiska arrangemangen på Rådhustorget som redan länge ropat efter ett lyft.
Företagaren Kim Holmbergs väntan på lov för att få glasa in sin uteservering vid Rådhustorget i Ekenäs har varit lång. Men i samband med julgatans öppning förra veckoslutet var det dags. Då kunde den inglasade serveringen som förser kafé Carl de Mumma med ett tjugotal tilläggsplatser invigas.
– Själva byggandet tog tre dagar, processen pågick i sju år, säger Kim Holmberg.
Byggt med undantagslov
De första ritningarna på den inglasade serveringen togs fram redan 2007. Efter att i ett par års tid resultatlöst ha försökt få saker att avancera lade Holmberg projektet på is. År 2013 tog han upp det på nytt och lämnade in ett planläggningsinitiativ till staden.
– Då såg det ut att vara den enda möjligheten att få bygga, säger han.
Planläggningsprocessen är emellertid fortfarande inte klar. I stället har Holmberg byggt sin inglasning med undantagslov beviljat av NTM-centralen.
Vad är det som gjort det hela så svårt?
– Att det inte har funnits någon byggrätt på torget.
Enligt Holmberg är det också viss skillnad mellan kommuner. På andra håll kan det räcka med åtgärdstillstånd för inglasningar som går att öppna till 30 procent. I Raseborg krävs bygglov, något som motiveras med det stora antalet sommarstugor samt önskan att behandla alla lika. Utan kravet anses det finnas risk för att sommarstugornas storlek växer okontrollerat.
För att glasa in balkonger räcker det med åtgärdstillstånd även i Raseborg.
Positiv respons
Orsaken till att kaféet valt att föra den långa kampen är behovet av tilläggsplatser. Väggarna kom emot och inglasning var i stort sett den enda möjligheten att utvidga. Kim Holmberg ser heller inte inglasningen som en investering enbart med tanke på vinterhalvåret.
– Såsom vädret var skulle vi ha haft nytta av den även i somras.
Vid premiären för en vecka sedan blev det många dunkar i ryggen.
– Responsen var uteslutande positiv. Till och med personer som ifrågasatt projektet kom fram och gratulerade.
Fler förändringar på gång
Att det händer vid torget ses säkert som positivt av många. Med den inglasade serveringen på plats tycker samhällstekniska nämnden att det nu också är läge att se över andra torgarrangemang. Vid nämndens senaste möte fördes en diskussion som ska fungera som färdkost för den fortsatta beredningen.
Att det trots idétävlingar och andra försök hittills inte hänt något vid torget beror delvis på pengar.
– Förslaget som lades fram för några år sedan var visserligen fint, men gick löst på miljoner och var därför bara att glömma. Nu handlar det mer om praktiska och kosmetiska arrangemang, även om vi nog också vill ha en kostnadskalkyl på vad det skulle kosta att förnya torgytan med sten. Ingen kan med bästa vilja säga att den nuvarande betongen är vacker, säger samhällstekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP).
Parkeringen största problemet
Enligt Werner Orre är man ute efter lösningar som ska göra torget, med trafik och parkering, tryggare, mer ändamålsenligt och organiserat.
I nuläget saknas till exempel övergångsställe i riktning Kungsgatan. Nämnden vill också att parkeringsrutorna märks ut och att merparten av taxibilarna förflyttar sig till trafikcentret. Vilken sida av torget som ska vara vikt åt försäljning hör till saker som ska grunnas på.
– Mig veterligen är det inte så vanligt med torg som klyvs av en gata, men vi har nog inga planer på att avskaffa den, säger Werner Orre.
Kim Holmberg hör till dem som hoppas att nämnden ska komma till skott med förändringarna.
– Parkeringen är det största problemet. Det är ingen som helst ordning. Folk parkerar hur som helst, säger han.
Holmberg tycker också att man kunde göra något åt "stadionbelysningen".
– Armaturerna kunde vara lite smäckrare.
Oklart om avgränsning
Att detaljplanen för området inte avancerat beror på oklarheter gällande avgränsning och målsättning.
Enligt stadsplaneringsarkitekt Simon Store utreds det fortfarande om man utöver de före detta socialkanslierna, det vill säga de gula trädhusen vid Gustav Wasas gata, också ska ta med Spruthusskvären och gamla stadshuset i planen.
De tankar som diskuterats för torgområdet går enligt Store att förverkliga även med den gamla planen.
Spruthuset och socialkanslierna hör till de fastigheter staden haft som avsikt att sälja.
Ett anbud lämnades i somras in på socialkanslierna, men majoriteten av stadsstyrelsen var då av åsikten att man ska invänta detaljplanen för att se om man den vägen kunde få ett bättre pris.