De kockar god mat på stationen
Västra Nylands Räddningsverk har gett ut en kokbok. Brandmän och akutvårdare har delat med sig av recept de tillreder på brandstationerna. Pengarna går till välgörenhet.
– Idén kom från en brandman i Esbo. För att hållas i bra fysisk kondition är maten viktig, säger Susanna Vuorinen som ärkommunikatör vid Västra Nylands Räddningsverk.
Hon och Siiri L’Ecuyer har sammanställt kokboken.
– Det var roligt att göra boken. Jag och Siiri åkte ut till de olika stationerna med fotografen Sanna Kaesmae och fick smaka på recepten. Det finns många duktiga kockar på räddningsverket, säger Vuorinen.
Flera av recepten kommer från brandstationen i Karis. Akutvårdare Jonna Rinne har delat med sig flera recept på bakverk.
– Kokboken var en riktigt bra idé. Mat är en stor del av arbetet då vi har 24-timmars skift. Då vi lagar mat tillsammans går vi igenom det som hänt under dagen, säger Rinne.
– Det här är ingen vanlig arbetsplats. Det blir en familjekänsla då vi på skiftet övar, bastar och tillreder mat tillsammans, säger brandförman Toni Pyökäri som bidragit med ett salladsrecept till boken.
– Alla deltar i matlagningen, säger Toni Bucht.
Lämnar maten i ugnen
Det är utmanande att tillreda mat på brandstationen. Planer kan ändras när som helt.
– Kommer ett larm så måste vi vara i bilen och på väg inom 60 sekunder. Det händer att maten blir på tallriken, säger Rinne.
– Ibland är maten i ugnen flera timmar innan vi kommer tillbaka, säger Pyökäri.
Får brandmännen larm släcks all el i köket av automatiskt. På så sätt behöver de inte fundera på om alla plattor är avstängda innan de rycker ut.
- Är en välgörenhetskokbok på finska gjord av Västra Nylands räddningsverk.
- Brandmän och akutvårdare från olika brandstationer i räddningsverkets område har bidragit med recept till boken.
- Pengarna går till Lasten Sankarit och Centralförbundet för de gamlas väl.
- De som ville vara med från räddningsverket fick vara med.
- Totalt finns 40 recept av 19 brandmän och akutskötare.
- Förutom recept finns tips för ett brandsäkert kök och beskrivningar av räddningsverkets matrutiner.
Fiberrik mat för orken
För att brandmännen och akutvårdarna ska orka måste maten vara mångsidig och hälsosam. Det märks i kokboken.
– Vi måste upprätthålla energin hela dagen så det är viktigt med fiberrik mat, kolhydrater, protein och bra fett, säger Rinne.
Portionerna får inte bli för stora eftersom de måste kunna göra fysiskt tungt arbete på mätt mage. Regelbundna mattider är också viktigt, men det finns det inte alltid tid för.
– Mellanmål är väldigt viktiga eftersom vi aldrig kan räkna med att vi hinner äta vår måltid, säger Rinne.