"Våga tro på dina produkter"
Backers Baker premieras av Ekenäsnejdens företagare. Bageriet tillverkar totalt ett 40-tal olika produkter.
"De investerar och förnyar sig och en betydande del av produktionen går på export. Deras förnyelseprojekt har tagits upp som ett positivt exempel inom internationella marknadsföringskretsar."
Med bland annat de orden motiverar Ekenäsnejdens företagare sitt val av Diana Nyberg-Lindholm och Olle Lindholm, paret som driver Backers Baker, till årets företagare.
– Som företagare är det viktigt att våga tro på sin produkt och sin förmåga, säger Diana Nyberg-Lindholm som önskar sig ett positivare samhällsklimat överlag.
De dåliga nyheterna överskuggar lätt de goda, säger hon.
– Det sker mycket positivt i samhället. Vi som företagare ska hjälpa till att hålla hjulen rullande. Småföretagen har en jätteviktig roll.
Till Pojo i fjol
Diana Nyberg-Lindholm och Olle Lindholm har varit företagare under en stor del av sitt yrkesverksamma liv. Redan då paret bodde i Västerås startade de ett eget bageri, Mäster Jacobs Bröd, som de sålde då familjen återvände till Finland 1994. Bageriet är fortfarande i gång i Sverige.
Backers Baker grundade paret 1996. Företaget fungerade först vid Rådhustorget i Ekenäs och sedan under en lång tid i Dragsvik.
I fjol flyttade företaget till industriområdet i Bollsta i Pojo, närmare bestämt till Varras Po-Le:s fastighet som blev tom då det tidigare bageriets företagare gick i pension.
Diana Lindholm säger att byggnaden, som företaget köpte, fungerar bra och att kunderna även hittat till kaféet som öppnades i fjol somras.
– Ortsborna har kommit hit från första början.
Även till Sverige
Backer Baker tillverkar totalt ett 40-tal olika produkter. Ett 20-tal av dem säljs i butiker och kaféer i närområdet.
– Vi fungerar i huvudsak som ett leveransbageri, säger Diana Nyberg-Lindholm och berättar att företaget själv transporterar sina varor i området mellan Hangö och Sibbo.
En gång i veckan levererar Backers ett stort parti med bröd till Stockholm. Det sker med egen bil.
Varan, en maltlimpa, körs ut till ett 30-tal butiker i Stockholmsregionen.
– Det ekologiska skärgårdsbrödet är vår huvudprodukt.
Liknande bröd har traditionellt tillverkats i Västnyland och därför känns det extra roligt att lyfta fram den här produkten, säger Nyberg-Lindholm.
Drygt 1 000 skärgårdsbröd lämnar bageriet varje vecka och då produktionen är som störst kan ugnarna leverera upp till 5 000 bröd på en vecka.
Många anställda
Backers sysselsätter över tio personer och hade i fjol en omsättning på 700 000 euro. Det är en summa som av allt att döma blir högre i år.
– Vi släpade lite efter på grund av flytten, men nu tar vi nog igen, säger Olle Lindholm.
Backers Baker mottog sin utmärkelse i samband med Ekenäsnejdens företagares höstmöte i onsdags.