Köksrenovering sänkte portionspriset
Renoveringen av centralköket i Karis ser ut att ekonomiskt ha varit en bra investering.
Det nysanerade köket i Karis togs i bruk den 7 april i år och producerar för närvarande drygt 2 100 portioner om dagen. Cirka 150 portioner tillkommer då produktionen i mitten av maj utvidgas till att också gälla Karis nya servicehus.
Kökets teoretiska maxkapacitet har beräknats till en produktion av 2 500 portioner om dagen.
Personalinsatsen har efter renoveringen minskats från elva årsverken till sju. Matportionernas driftskostnader har sjunkit från 2,08 euro till 1,91 euro då avskrivningar och räntor inte beaktas. Räknas räntorna och avskrivningarna in är priset 2,17 euro per portion.
Också då man beaktar utdelningskökens kostnader som i medeltal ligger på 1,15 euro per portion uppges produktionskostnaderna vara aningen lägre än stadens medeltal.
Modell för andra?
I samband med behandlingen av budgeten i fjol beslöts att centralköket i Karis utvärderas i höst. Efter det kommer man att fatta beslut om hur kosthållsreformen ska fortsätta i Ekenäs, Tenala och Pojo.
I den utvärdering som nu beretts av Arne Nummenmaa, chef för intern service, och på onsdag behandlas i direktionen för intern service påpekas ändå att man inte ska dra förhastade slutsatser då det gäller utvecklingen av stadens kosthållstruktur som helhet. I motsats till Ekenäsområdet har Karisområdets struktur från början varit uppbyggt runt ett stort centralkök.
Utvidgat samarbete
Staden har för tillfället ett avtal med HNS-affärsverket Ravioli som gäller köp av matportioner till hemvårdens klienter i Ekenäsområdet, Hagahemmet, demens- och psykvårdsavdelningen, rehabcenter och avvänjningsenheten. Det samarbetet kommer att utvidgas till att också gälla stadens vårdavdelning då avdelningen i början av nästa år flyttar från Mjölbolsta till Ekenäs.
En modell där externa producenter kompletterar stadens egen produktion kunde också vara ett alternativ på områden där transportsträckorna är långa, till exempel i Bromarv och Snappertuna.
En extern upphandling av hemvårdens matportioner har inletts i Karis- och Pojoområdet.
Intern service köksfunktioner har i dag cirka 75 anställda. Av dem kan upp till 10 procent beröras av stadens pågående samarbetsförhandlingar, antingen så att arbetet minskar eller försvinner.