Nypotatisfest i Västnyland efterlyses
– Potatisen ger så mycket möjligheter, säger yrkesguiden och VN-bloggaren Tarja Kvarnström.
– Konsistensen är fin, krämig.
Potatis-purjolökssoppan faller genast Patricia Wiklund i smaken.
– Sammetslen. Potatissmaken kommer fram, konstaterar också Tarja Kvarnström när hon smakat på sin förrätt.
Wiklund och Kvarnström ställer upp som tvåpersoners ad hoc-jury för att kommentera den lunch som landslagskockarna Tapio Laine och Samuel Mikander tillrett för deltagarna på tisdagens potatisseminarium på Novia.
Förrätten får gott betyg, dock med tillägget att den kunde ha varit aningen mindre saltad.
Lady Felicia och Rosamunda
För soppan hade kockarna använt potatisen Lady Felicia, en sort som inte är alltför mjölig. Till röstin som tillsammans med stekt rimmat fläsk bildade huvudrätt hade valet fallit på Rosamunda, som med sin lämpliga mjölighet fint binder ihop potatiskakan.
Också röstipotatisen får goda poäng.
– Den ska vara rejäl och lite gammaldags till smaken, säger Patricia Wiklund som gillar potatisens mustiga smak.
– God är den nog. Det här är mera höstmat, säger Tarja Kvarnström och berättar att hon själv använder Rosamunda för mos och i soppor.
Viktig råvara
Aktiva Hangöbon Tarja Kvarnström är känd från många sammanhang, och i tisdagens seminarium deltog hon närmast i egenskap av slow food-kock.
Hon berättar att potatisen alltid varit en viktig råvara i hennes kök.
– Potatisen ger så mycket möjligheter.
För regionen ser hon stor potential i den här knölen och hon hoppas att också Västnyland kunde följa andra regioner i spåren och starta en egen nypotatisfestival.
Färskhet en fördel
Halikkobon Patricia Wiklund som är vd för Invenire ledde en workshop under tisdagens program. Också hon tror att potatisen har stor potential som regional produkt i Nyland och hon stöder det konsumentorienterade tänk som framhölls under seminariet.
När det gäller den nyländska nypotatisen kunde man gärna ännu mer lyfta fram färskheten som en konkurrensfördel, säger Wiklund.
– Nyland är en region med kunderna nära.
Hon konstaterar att nypotatisen redan nu är i en god sits, då den alltid drar rampljuset till sig när säsongen inleds.
Publikation om potatis
Finlands svenska marthaförbund som deltog i arrangemangen kring potatisseminariet presenterade sitt nya matmagasin, som har potatis som tema.
Publikationen innehåller ett tiotal artiklar och 25 olika recept.
– Potatis är ett miljösmart alternativ. Den kan också användas till mycket, säger Elisabeth Eriksson som är förbundets hushållsrådgivare.