Ingåkille tog guld i kocktävling i Italien
Kockstuderande Fredrik Österman från Degerby i Ingå knep en guldmedalj i klassen haute cuisine i en kocktävling för studerande i Italien förr veckan. Han studerar sista året vid yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors.
Det blev både guld och silver för Prakticums kockstuderande i internationella tävlingar i Cervia i Italien förra veckan. Guldet kammade Ingåbon Fredrik Österman hem i klassen haute cuisine och silvret gick till Daniel Nykvist från Esbo i grenen decathlon.
– Jag tävlade i lag med en italienare. Vi fick veta ingredienserna någon dag innan tävlingen så man hann litet planera vad man skulle tillreda, säger Fredrik Österman.
I förrätten skulle sparris, hollandaisesås och smördeg ingå.
– Sparrisen hyvlade jag i tunna skivor som jag marinerade.
Smördegen tilläts dels stiga, dels pressades en del av degen under en plåt under gräddningen och blev litet som ett chips, beskriver Fredrik Österman.
Två varmrätter
– Därtill deltog vi med två varmrätter. Den ena var en fiskrätt på havsabborre, den andra en lasagne på färsk pasta. Italienaren fick laga pastan och jag skötte fileandet av fisken.
Pastaplattorna förkokades och därefter byggde paret ihop lasagnen för att slutligen gratinera den en kort stund i ugnen med riven parmesan på toppen.
– Havsabborren är litet utmanande att filea. Den har litet annan benstruktur än till exempel gös och sik. Men det gick bra.
Till fisken serverades morötter smaksatta med citron samt en syrlig sås, likaså med citron. Fiskens enda krydda var salt.
Får examen i vår
Att det blev medalj av högsta valör stod klart sent på fredagskvällen förra veckan. Fredrik Österman tror och hoppas att vinsten kan fungera som en dörröppnare i framtiden. Han får sin kockexamen våren 2016 och i januari 2017 kallar Dragsvik.
– Efter det skulle det vara roligt med jobb utomlands eller här hemma. Min största dröm är ju en egen restaurang med en Michelinstjärna, säger Fredrik Österman.
Ordnas årligen
Tävlingen som han deltog i, AEHT som härleds från European Association of Hotel and Tourisme School, ordnas årligen. Organisationen AEHT inledde sin verksamhet 1988 och hade då 24 deltagande skolor från 16 medlemsländer. I dag uppgår skolornas antal till 409 från 45 olika länder.
Organisationens huvudsakliga målsättning är att föra fram europeiska hotell, restauranger och turismskolor.
Omkring 400 studerande deltog i årets tävlingar, i Fredrik Östermans klass fanns 36 tävlande. Till Finland kom ytterligare två medaljer; Jenna Taskinen från skolan Esedu i S:t Michels fick guld i grenen tourist destination och Laura Tarkkala från skolan Keuda i Träskända tog brons i grenen front office.
Nästa år ordnas tävlingarna i London.