Slow Food kom i gång med fart
Intresset för närproducerad mat håller i sig. Redan kort efter starten klockan 10 i lördags var det trängsel på Slow Food-festivalen i Fiskars.
Veckoslutets festival är redan den sjunde i ordningen för föreningen Slow Food Västnyland. Konceptet är samma som förut - lokala aktörer säljer lokalproducerade produkter enligt slow food-principen om god, ren och rättvis mat.
Bland de 64 utställarna finns också några nya. Till nykomlingarna hör bland annat Fiskarsin juustola som helt tydligt fyller en marknadsnisch. Ostarna försvinner från bordet i stort sett i samma takt som franska ostmästaren Thierry Jung hinner plocka upp dem.
Också för Svartå bryggeri är festivalen den första. Bryggeriets första öl kom till försäljning i augusti. Förutom starköl har man nu också tagit fram ett mellanöl som kan distribueras till matbutikerna. Den nya jästtanken som levereras nästa vecka gör det möjligt att öka produktionen.
Bryggeriets vd Daniel Kawecki, som senare samma kväll ska hinna delta i ett oktoberfest-evenemang i Svartå, tycker det är spännande att delta i festivalen.
– Det här är en fantastiskt fin grej som man absolut vill vara med på, säger han.
Smakprov
I Svarta Salen i Kopparsmedjan hittar man ett flertal av regionens restauranger.
Ulf Wadenström från restaurang KW i Karis är nöjd med arrangemangen och uppslutningen.
– Det verkar som om folk skulle ha hittat hit tidigare än i fjol. Kanske på grund av att skyltningen är bättre och att man får information direkt när man parkerar bilen, säger han.
För restaurangens del handlar medverkan om marknadsföring. Små rätter erbjuds för en liten peng och ger besökarna möjlighet att äta sig i genom flera restaurangers utbud.
Själv frestar man med soppa gjord på rotfrukter från Stenkulla gård, till huvudrätt vankas oxbröst från Nyby gård och som dessert äppelpannacotta med äpplen från Brödtorp. På daglig basis är restaurangens matgäster för många för att man helt skulle kunna förlita sig på lokalproducerade råvaror. Produktionen räcker helt enkelt inte till.
– I ställer brukar vi köra med teman ibland. Till exempel Raseborg runt som har varit en succé, säger Wadenström.
Comeback för grönkålen
Också staden Raseborg finns representerad på marknaden. I ett hörn av Kopparsmedjan turvisas elever från Höjdens skola, Ekenäs högstadium och Karis svenska högstadium med att tillreda och dela ut smakprov på grönkålssoppa och potatisgröt.
– I fjol serverade vi rågmjölslingongröt, i år tänkte vi att vi slår ett slag för grönkålen, säger hushållslärare Anna-Maria Niskanen som också ser det som viktigt att höja profilen för den vegetariska maten.
Recepten har testats på förhand i skolorna. Av de två rätterna var det då grönkålssoppan som föll eleverna bättre i smaken. Bland besökarna på matmarknaden tycks bägge ändå sjunka ner med god aptit.
Råvarorna har man fått som donation - grönkålen av Lasse Forsstedt, potatisen från Avellans grönsaker och rågmjölet från Mörby Gård.
Grönkålen har blivit något av trendgrönsak som i ett nafs säljs slut på torget och används i allt från soppa och sallad till chips och drinkar. Någon nykomling är grönsaken ändå inte, säger hushållsläraren Maj-Britt Pihlström. Går man 35 år tillbaka i tiden var grönkålen liksom kålrabbin också då grönsaker på tapeten.
– Ibland behövs ett generationsbyte. Dagens unga vuxna är mycket hälsomedvetna och intresserade av närodlade och ekologiska produkter, säger Anna-Maria Niskanen.
Fortsättning följer
Slow food-festivalen fortsätter på söndag från klockan 10 till 16. Förutom försäljning bjuds det på föreläsningar och musik. Marthaförbundet berättar om Svinnkampen, Rickard McCormick om sina matprojekt och sin nya kokbok, blåsorkestern Wiborg uppträder. Klockan 15 utnämner stadsdirektör Tom Simola festivalens snyggaste försäljningsbord.
Det står också klart att festivalen får fortsättning nästa år. Ett nytt treårigt hyres- och samarbetsavtal mellan föreningen Slow Food Västnyland och Fiskars fastighetsbolag är klart för underteckning.
Inträdet till festivalområdet är fritt. För parkeringen uppbärs en avgift på 2 euro per bil. Parkeringsintäkterna går till Ice Team Raseborgs juniorverksamhet.