Marthor kämpar mot matsvinnet
Tillbaka till vardagen är temat för Marthaförbundets kampanjvecka inom ramen för projektet Svinnkampen.
I söndags inleddes den här veckans kampanj med en pop up-restaurang på Spinneriet i Formishuset i Ekenäs.
Marthorna sålde mat av resträtter, med en soppa till huvudrätt och den klassiska efterrätten på brödrester: fattiga riddare.
– Svinnkampen startade redan i början av året, men inför högtider som påsk och jul då många hamstrar och handlar för mycket har vi intensivare kampanjveckor. Nu när alla återgår till vardagen efter semestern är det viktigt att tänka på vad man tillreder när. I Finland slängs 24 kilogram mat per person per år, säger Frida Nylund som arbetar med projektet tillsammans med Karin Lindroos och Elisabeth Eriksson.
Marthorna har tips
Marthorna stödjer sitt projekt på resultatet från forskningsprojektet Foodspill. Nylund säger att det endast är den ätbara andelen av livsmedlen som räknas till svinnet. Att bananskal och kycklingben slängs räknas inte med.
- Ett Marthaprojekt med syfte att minska matsvinnet.
- Det finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet och pågår 2015-2016.
- Grundproblemet är att det årligen slängs 130 miljoner kilogram mat i privathushållen i Finland.
- Forskningsrapporten hittas på mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti41.pdf.
-
Denna veckas kampanj kan följas på sociala medier och genom kurser.
Läs och se mer på svinnkampen.fi.
De som sammanställt forskningsrapporten har bland annat helt konkret gått igenom soppåsar på avstjälpningsplatser.
Däremot rekommenderar Marthaförbundet varmt att man tar tillvara hela råvaran, och till exempel kokar buljong på fiskrens.
Ett annat Marthatips är att inventera matförråden och använda det man har innan man går till butiken.
– Att minska matsvinnet är en miljögärning som är ekonomiskt nyttig, säger Nylund.
Lukta innan du slänger
Hon rekommenderar också att man använder sinnena innan man slänger livsmedel. Även om bäst före-datum har passerat kan maten vara bra; det är en helt annan sak än sista förbrukningsdatum.
Privathushållen står för cirka 35 procent av matsvinnet i Finland. Mest slänger vi grönsaker, mjölkprodukter och hemlagad mat.
Till kampanjveckan som nu är i full gång hör kurskonceptet LEFT(L)OVERS och artiklar, recept, videoklipp och podcasts på svinnkampen.fi.