Nu förverkligar de fiskedrömmen
I en tid då yrkesfiskarna blir allt färre går Kim och Piia Hasselberg i Skogby mot strömmen med sitt nya fiskeföretag.
Hasselberg Fisherman har de valt att firman ska heta. Det är medvetet lite modernt och internationellt. De vill nämligen inte tro att yrkesfiskande är ett utdöende fenomen.
Verksamheten startade i maj, men tanken på att steget från hobby- till yrkesfiskare har Kim Hasselberg haft sen barnsben.
– Jag har alltid fiskat, men nu gör jag det helt yrkesmässigt, säger Kim Hasselberg som fortsätter att parallellt arbeta som väktare.
En seriösare satsning på fiske har makarna gett sig in på tillsammans. Kim fiskar och Piia sköter försäljningen, i grova drag.
– Han är ändå ute på sjön hela tiden, lika bra att drömmen blir sann, säger Piia som också har fiskeföretaget som bisyssla.
Bra början
Då jag besöker dem på Prediums kvällstorg står de och säljer gös- och abborrfiléer, gravad lax och sik samt rökta flundror som snabbt går åt.
– Vi har fått en bra start. Första torgdagen blev det fisk över, men de andra gångerna har vi sålt allt vi haft, säger Piia som också styrt upp företagets samarbete med lunchrestaurangen Piazza i Ekenäs.
Laxen köper de tillsammans med Piazza och förädlar till rökt, kallrökt eller gravad, men all övrig fisk fiskar Kim själv ute i Ekenäs eller strax utanför Skogby.
– Det är dåligt med fisk jämfört med situationen ännu på nittiotalet. Man får ungefär åttio procent mindre gös. Men man måste vara lite filosof och söka sig till var fisken är. Det har jag alltid gjort. Vårt mål är förstås att göra allt själva från början till slut och sälja fisk vi fångat själva.
Han ser även positiva förändringar. De senaste åren har fångstmängderna sik, flundra och torsk ökat märkbart.
Kräver sin tid
Steget från hobby- till yrkesfiskare innebar inga stora investeringar. De hade så gott som all nödvändig utrustning sedan tidigare. Frysrum och ismaskin är allt som införskaffats.
– Skillnaden är att det nu tar betydligt mer av vår tid, säger Kim.
Proceduren med att starta firman tog ett par månader och var ungefär så smidig eller komplicerad som de förväntat sig.
Under sommaren har de också börjat sälja fisk genom matringen Reko som efter ett trevande första år börjar få ordentligt fotfäste i Raseborg.
– Det är ett koncept som passar oss bra, säger Kim.
Nu tar de torgpaus för denna sommar, men fortsätter att ta emot beställningar och sälja via matringen.
– Nästa år kommer vi tillbaka till Prediums kvällstorg med en fiskvagn i stället för tält.