Gyllene sommar för röda gubbar
Jordgubbssäsongen är god och så är även bären. Degerbyodlaren Elina Kontti har fått en så stor skörd att hon inte ens hinner plocka allt.
DEGERBY Det är kalla fakta att den här sommaren har varit en bra sommar. Inte för alla kanske, men för jordgubbsälskare finns det inget att klaga på: jordgubbssäsongen är en av de bästa på länge och de röda gubbarna är så smaskiga som de nästan kan vara.
I Ingå finns många jordgubbsodlare, en av dem är Elina Kontti i Degerby. För henne och många andra jordgubbsodlare är en för konsumenten bra jordgubbssommar inte nödvändigtvis bara en dans på rosor.
– Det har nästan kommit för mycket jordgubbar. Vi har inte tillräckligt med plockare, berättar hon.
Skörden har varit riklig och säsongen blir ovanligt lång. Regnet och överraskande nog de svala temperaturerna ligger bakom den förlängda säsongen, men det för också med sig tråkiga nyheter.
– Vi har fått slänga jordgubbar, massor. När det kommer för mycket regn så blir de också dåliga snabbare, för vi hinner inte plocka dem.
Jordgubben behöver nödvändigtvis inte så mycket regn, men som med så mycket annan flora går allt lite snabbare med mer vatten. Men även om mycket bär gått till spillo har allt som de ukrainska bärplockarna i Konttis tjänst plockat gått åt.
– Vi har sålt allt, i södra Finland har försäljningen gått riktigt bra.
Turismtrick?
I Ingå finns som sagt många odlare, och Kontti tror att det finns potential för att marknadsföra kommunen med det.
– I Hausjärvi finns en jordgubbsby där gårdarna ligger på rad efter varandra, som drar besökare. Man kunde försöka göra något liknande här.
Snart kommer ännu mer
Jordgubbssäsongen i landets södra delar har redan passerat sin höjdpunkt, även om det ännu kommer att komma mer jordgubbar i över en månad. Men just nu, i slutet av juli, påbörjas den stora skördesäsongen i de norra delarna.
– Vår säsong är redan på slutrakan. Vi planterade de första plantorna i mars, och skördade de första i början av juni, säger Elina Kontti.
– Nu kommer bären från Suonenjoki och sådana ställen, stora odlingar i norr. Så det blir ingen brist på bär.
Enligt Trädgårdsförbundet kommer det inte att finnas en allmän höjdpunkt i skörden, utan de olika regionernas skördetid avlöser varandra. Årets skörd kommer att överstiga förra årets, som låg på 15 miljoner ton, och det är ännu svårt att säga hur stor den blir. Om det fortsätter regna kan den totala skörden bli hur stor som helst.
Osynliga parasiter
Elina Konttis jordgubbar växer på två olika sätt, och skördas i olika takt. Dels har hon majoriteten av sina bär traditionellt på åkrarna under bar himmel, dels har hon några längor gubbar inne i växthus.
– Det är ganska nytt för oss, det är andra året vi odlar i växthuset. Vi använder biologiska bekämpningsmedel, humlor som pollinerar och parasiter som bekämpar andra parasiter, och bevattningen är också kontrollerad.
– Inte ser man ju parasiterna, så det kan vara att försäljarna lurar oss, säger hon och skrattar.
Skillnaden till utebären är inte så stor förutom att det blir ett garanterat resultat. Kontti kan, som de flesta andra odlare, i rätt hög grad själv bestämma när skörden kommer, åtminstone en sommar som denna. Det tack vare att man nu för tiden använder sig av nedfrysta plantor, som när man planterar dem redan är en bit på vägen i sin blomningscykel.
– De är minus en till två grader i frysen, sedan kan vi plocka fram dem och plantera när vi vill.
Delad karriär
Kontti har odlat jordgubbar i fem år redan. Innan sysslade hon med en massa olika saker, men då svärmor på Mangs gård slutade odla det röda guldet bestämde sig Kontti för att ta över. Nu odlar hon sina bär och säljer dem runtom i regionen.
– Vi har ett eget stånd i Ingå, och en del far till andra återförsäljare i Västnyland och huvudstadsregionen.
I själva verket är jordgubbsodlandet Elina Konttis sommarjobb, trots att det är en business på tonvis av jordgubbar. Ett jäkla sommarjobb, med andra ord. På vinterhalvåret jobbar hon i garnbranschen.
– Det är säsong för garn på vintern. Vem stickar nu på sommaren?