Slottskrogen skördar framgångar
År 2015 har Svartå slottskrog knipit andra plats i den omtalade Hungry for Finland-tävlingen och dessutom givits en plats i restaurangguiden White Guide Nordic. I sommar lanseras också ett sortiment av olika öl från Svartå bryggeri.
Filip Linder har haft ett hektiskt och lyckat år. Tillsammans med sin fru Christine driver han Svartå slott som i år belönats såväl nationellt som internationellt.
– Att vi fått en plats i White Guide Nordic, med hela 79 poäng av 100 dessutom, är en utmärkt prestation, säger Filip Linder.
Restaurangguiden White Guide gav för första gången ut en heltäckande nordisk version i år. Av närmare fyrtio finländska restauranger på listan hamnar Svartå slottskrog på en delad fjärde plats med Åbos restaurang Kaskis.
Att slottskrogen kom på andra plats i Hungry for Finland-tävlingen är Linder också, med all rätt, stolt över.
– Vår specialmiddag, kammarherrens kalas, prisbelöntes i en tävling där 77 andra tävlande, såväl restauranger som matföretagare av olika slag, deltog. Det kan vi vara nöjda med.
I tävlingen söktes den bästa matturismprodukten i Finland. Tävlingen arrangerades av Undervisnings- och kulturministeriet, Arbets- och näringsministeriet, Visit Finland och yrkeshögskolan Haaga-Helia.
Kalas av större kaliber
Vid bedömningen utgick juryn från såväl matkonceptets kvalitet som graden av kundorientering, närproducerad mat och middagsupplevelsen som helhet. I fallet kammarherrens kalas kombineras en stor middag med historiska inslag, berättar Linder.
– Det handlar om en traditionell stormiddag för lite större grupper. Det hela blir en upplevelse, en speciell silverservis används och hovmästaren är alltid iklädd frack. Med kammarherrens kalas ville vi skapa något av en Downton Abbey-känsla.
Inspirationen är hämtad från en middagsmeny från 1904 som dåvarande slottsherren Hjalmar Linder bjudit på. Den ursprungliga menyn finns fortfarande bevarad.
– Hela upplevelsen ska andas 1904. Också maten är tiden trogen, med vissa undantag. I dag är det inte tillåtet att tillreda sköldpaddssoppa till förrätt trots att det ingick i den ursprungliga menyn, berättar slottskrogens köksmästare Niko Tuominen.
Den mäktiga festmiddagen rymmer bland annat kräftstjärtar med majonnäsdressing, rostat gåsbröst med äpple och ostar med persikokompott.
– Det är egentligen inget ovanligt med menyn, med tanke på dess ålder. Det är utsökt mat ämnad för festmåltider, säger Linder.
Hovmästare Tom Bäckström berättar att gästerna ofta deltar i det lilla historiska rollspelet.
– Folk använder sina smarttelefoner och dylikt för att hitta information om slottsherren och kända gäster från den tiden. Helheten blir ofta underhållande när gästerna deltar i berättelsen, säger Bäckström.
Tsarens vin och öl åt folket
Till festmiddagen serveras vinet Schloss Johannesberger Riesling, som också det har sin plats i Svartå slotts historia. Det är nämligen samma vintyp som tsar Alexander II drack då han besökte slottet under 1800-talet.
– I ett dokument från tsarens besök beskriver Alexander II vinet som en speciellt god del av serveringen, berättar Linder.
Trots att menyn är ämnad för grupper kan enskilda gäster pröva på kammarherrens kalas i höst, en allmän servering ordnas nämligen 17.10.
I oktober kommer gästerna också att kunna smaka på slottets eget öl.
– Svartå bryggeri har kommit i gång och snart är de första satserna klara. Mikrobryggeriet erbjuder tre olika sorter, Pale Ale, Amber Ale och Porter, säger Linder.
Enligt uppgift siktar bryggeriet också på att sälja ölen i lokala affärer och restauranger i Västnyland.