Inga rester att sälja i Raseborg
Kontinuerlig försäljning eller utdelning av överbliven skolmat är inte aktuellt i Raseborg. Matsvinnet anses vara för litet.
I de flesta av stadens kök är matsvinnet kring 50 till 60 liter i veckan.
I utdelningsköken kan bioavfallet knappast minskas eftersom också servetter ingår i mängden. I centralkökens bioavfall ingår skalrester. Också vid tillredning av sallad uppstår det bioavfall.
Sallad och mat som serverats i stadens utdelningskök går inte att återanvända, bland annat därför att avsvalningskylar saknas.
I samtliga centralkök, förutom Karis, tas restmat tillvara. Antingen så att den serveras följande dag eller så att den fryses in och används nästa gång maträtten är på menyn.
Enligt kosthållschef Tove Damén-Wikholm är det meningen att tillvaratagandet av restmat ska bli bättre också i Karis. Först ska personalen erhålla kunskap och erfarenhet av köksapparaturen.
Fokus på annat
Med anledning av en motion gjord av De grönas Oskari Sundström har hon utrett möjligheterna att minska matsvinnet och hur eventuell överskottsmat kunde säljas eller ges till välgörenhet.
Att sälja mat i skolor, daghem och ålderdomshem konstateras vara komplicerat men inte omöjligt. Juridiken bakom eventuell mervärdesskatteplikt borde ändå utredas.
På stadens äldreboenden och daghem blir det normalt inget matspill att sälja. Här är återanvändningen så gott som maximal.
I många av skolorna, inte alla, skulle det däremot kunna finnas mat att köpa nästan dagligen. För att sälja mat i skolornas matsalar borde maten ändå förpackas i engångskärl, placeras i kyl med fönster och allra helst säljer man bara till husets egen personal enligt ett system där betalningen dras av från lönen.
Går man in för kontantbetalning kräver det handkassa, växelpengar och en kassansvarig. Pengar i stadens matsalar hanteras i dag endast på ålderdomshemmen.
Tove Damén-Wikholm ser ändå inte byråkratin som något direkt hinder.
– Men jag tycker att man ska börja med att sätta fokus på den enklare ändan. Det vill säga att de som jobbar i köken lär sig våga göra så korrekta beställningar som möjligt och att de som äter lär sig ta bara så stora portioner som man orkar äta upp.
Soppa till Vänstugan
Matförsäljning i alla utdelningskök i Raseborg skulle inte vara möjligt eftersom kraven på egenkontroll inte går att uppfylla.
För mat till välgörenhet eller försäljning till egen personal är bestämmelserna däremot inte lika strikta.
Mat till välgörenhet ges i dag av köket i Seminarieskolan där överbliven soppa leveras till Vänstugan för servering följande dag.
Pensionärer har möjlighet att äta i flera ålderdomshems matsalar. Eventuellt kunde pensionärers möjlighet att äta också i skolmatsalarna till självkostnadspris utredas men ett sådant system kräver att man ser över personalresurserna.
"Synd att man inte vill försöka"
Enligt utredningen kan förbättringar för att minska på matsvinnet göras på flera håll.
Eftersom matsvinnet är så litet och mängderna så oförutsägbara har direktionen för intern service ändå ansett att en kontinuerlig försäljning eller utdelning av mat inte är möjlig. Av samma åsikt var också majoriteten i stadsfullmäktige.
Oskari Sundström som tycker att staden borde kunna förnya sig i stort som smått är besviken.
– Det är synd att man inte ens vill försöka sig på att sälja eller ge bort överbliven mat. Det gör man på närmare 30 andra finländska orter där matsvinnet är i samma storleksklass som i Raseborg.
Enligt intern service beslut ska man ändå fortlöpande följa med situationen och vid behov ändra linje.