Kvalitet och kreativitet är småbryggeriernas ledord
Olavi Porkka och nystartade Top Fuel Beer Oy i Lojo går från klarhet till klarhet inom ölvärden. I sommar bryggs det kvalitetsöl även i Svartå.
Efter en hyllad chokladaktig porter och fruktiga Hippie Juice IPA buteljerar Olavi Porkka nu drygt 500 liter Hoplite Pale Ale i veckan.
Han beskriver sin nisch som öl bryggt på känsla och med rockattityd. Den första satsen var klar i februari och hans tre ölsorter säljs i ett tjugotal restauranger, barer och butiker i Lojo, Helsingfors, Tammerfors och Åbo.
Allt började med att han som industriarbetare blev intresserad av speciella ölsorter och ett fritidsintresse växte sig starkt i en lokal ölförening.
Sedan började han brygga lite öl hemma.
– Då kvaliteten började vara så hög att mitt öl var bättre än butikens standardsortiment bestämde jag mig för att satsa på det här.
Smak framför strävhet
Porkkas öl har bland annat fått 4,7 av 5 poäng i tidningen Olutpostis blindtest och 4,7 poäng av ölbloggen Tuopillinen. Produktionen sker i ett stort garage på ett industriområde som i övrigt är fyllt med bilverkstäder och transportfirmor.
Top Fuel Beer Oy smälter bra in sammanhanget, men Hippie Juice är nog ett varumärke som sticker ut. Det gör Porkka överlag med nöje i ölsammanhang.
– Jag föredrar fylliga aromer framför masochistiskt bittra och sträva smaker som är så populära för att vissa tror de ger någon slags manlighetspoäng.
Han väljer ändå att inte experimentera så mycket med kryddor som med tillverkningsprocess och val av till exempel jäst. Hans Lab Genious Porter har exempelvis ingen chkolad i sig, men likväl en tydlig chokladaktig smak.
– Jag tycker att jäsningsprocessen tar tre veckor för ett gott öl. De stora tillverkarna tycker det går betydligt snabbare än så. Skillnaden märks i smaken.
Missnöjd med regelverket
En annan viktig aspekt enligt Porkka är hur vattnet behandlas, så att det säkert har till exempel rätt ph-värde.
Han stortrivs med sin nya tillvaro. Det enda som grämer är alla restriktioner och allt pappersarbete. Han får inte sälja sitt öl direkt till privatkunder själv ens om han skulle öppna en kiosk eftersom alkoholhalten ligger mellan 6 och 8 procent.
Han får inte heller bjuda på smakprov, vilket hör till småbryggeriernas framgångskoncept i USA.
Han ifrågasätter att folk skulle börja råsupa exklusiva kvalitetsöl som kostar cirka 4 euro för 33 centiliter.
Alkoholhalten är hög av kulinariska skäl.
– Alkoholen gör smakerna mer framträdande och starkare. Det smakar inte på något sätt brännvin fast alkoholhalten är högre än för mellanöl, säger Porkka.
Att det krävs en hel del förberedelser och pappersarbete för att starta upp ett mikrobryggeri har även Daniel Kawecki och Anders Bäckman fått erfara.Sommarstart i Svartå
De kläckte idén för två år sedan i Åbo och bildade Svartå Bryggeri Ab i februari i fjol.
Under den tid som gått har de testat fram recept med hembryggeri och parallellt gjort undersökningar, uträkningar, anskaffningar och renoveringsarbeten.
Inom uppskattningsvis några veckor inleds produktionen.
Den sköts av Bäckman som är kemitekniker.
– Att brygga öl är någonting jag talat om i tio år att jag vill göra efter min examen.
Kawecki ska sköta allt övrigt, som distribution, marknadsföring och byråkrati.
– Jag jobbar egentligen med webbsidor. Det här är mitt fritidsintresse som har blivit ganska allvarligt. Då vi går från hembryggeri till företags står vi inför samma utmaningar som alla nya producenter, med logistik, försäljning och administration.
– Flera års förberedelser kulminerar då vi trycker på starknappen i sommar.
Samarbete med slottet
Bryggeriet håller till i tegelbyggnaden vid Svartå Bruksgata 13 där bland annat Svartå FBK har hållit till tidigare.
Huset ägs av Svartå gård Ab som välkomnar ett lokalt bryggeri med öppna armar. Ett samarbete med slottskrogen är givet.
– Startskottet gick då vi frågade Svartå slott om de har någon lämplig byggnad för ändamålet, säger Kawecki.
– Vi har haft en dröm om att någon skulle producera någonting i mat- eller dryckesväg här, och nu blir det av, säger Christine Linder vid Svartå slott som är en av bryggeriets ägare.
- Svartå Bryggeri Ab grundades i februari 2014 för att starta ett mikrobryggeri i Svartå. Planerna och förberedelserna har därefter stegvis gått framåt och i sommar kör produktionen i gång. Mer information på svartabryggeri.fi.
- Top Fuel Beer Oy grundades i december 2014 och i februari började man sälja ölsorterna Lab Genious Porter och Hippie Juice IPA. Båda har rosats i bloggar och tidningar. Efterfrågan på nya sorten Hoplite Pale Ale är större än Olavi Porkkas enmansbryggeri hinner svara mot. Mer information på topfuelbeer.com.
Fler och större
Svartå Bryggeri Ab är Finlands 51:a aktiva mikrobryggeri. Det är lite jämfört med Sverige som har över 200, men kurvan pekar stadigt uppåt här.
Ett litet exempel på småbryggeriernas frammarsch är Ruosnimen Panimo i Björneborg. De har expanderat så stort att de sålt sin gamla utrustning som kan tillverka femhundra liter öl i gången till Svartå bryggeri.
– Om efterfrågan blir stor kan vi ändå vid behov växa ganska snabbt, säger Kawecki.
Första sorterna som bryggs i Svartå bruk blir Svartå Amber Ale och en American Pale Ale med humle. Enligt Kawecki är det passande sommaröl.
Samtliga planerade sorter är tänkta att hålla sig till grundingredienserna vatten, jäst, malt och humle. Kryddor kan komma i fråga någon gång, men åtminstone i början ska endast experiment med olika jästsorter ta fram unika kvalitetsöl som tar cirka en månad att tillverka.
Bra med fler bruksbryggerier
Då produkterna väl är klara klarnar också vilka av regionens restauranger som köper in dem.
– Jag tror inte produkterna är svåra att sälja om vi lyckas hålla den kvalitet vi eftersträvar, säger Bäckman.
I Raseborg finns redan bryggeriet Rekolan Panimo, vilket Kawecki ser som en positiv sak.
– Då vi bildade bryggeriet hade vi ännu inte hört nyheten att Rekolan Panimo flyttar till Fiskars, men det gör ingenting. Det får gärna finnas ett bryggeri i varje bruk. Det är bra för Finland. Det finns plats för fler småbryggerier.