Slut på skolluncher i Smakis
Eleverna vid Ekenäs gymnasium äter från och med höstterminen sin skollunch på ny plats.
Staden har sagt upp sitt hyresavtal för restaurang Smakis på Novias campusområde där Ekenäs gymnasium ätit sin lunch alltsedan 2005.
Nästa läsår ska gymnasieettorna och -tvåorna i stället börja inta sin lunch i Seminarieskolan medan abiturienterna kommer att äta i högstadiet.
I bakgrunden till beslutet finns bland annat de återkommande klagomålen på Smakis-matens kvalitet. Uppsägningen av hyresavtalet är också en kostnadsfråga.
– Även om hyran varit förmånlig är den ändå betungande, säger Arne Nummenmaa som är chef för intern service.
Genom flytten från Smakis räknar staden med att på årsnivå spara 35 000 euro.
Av den summan är 27 000 euro hyreskostnader medan resten består av de lägre portionskostnaderna då maten tillreds i egen produktion.
Maten som serverats på Smakis har kommit från Novias kök.
Av gymnasiets drygt 200 elever är det i medeltal 144 som äter skollunch dagligen. Att få det nya arrangemanget att gå ihop har krävt en hel del pusslande och planering i samråd med de olika skolorna.
– Bufferten i Seminarieskolan är lite större. Därför är det också bara abiturienterna som äter i högstadiet, säger Nummenmaa.
Ny hyresgäst sökes
För Kustregionens utbildningsfastigheter som äger Smakisbyggnaden gäller det nu att hitta en ny hyresgäst.
Enligt vd Joakim von Bergmann kom stadens flyttbeslut aningen överraskande.
– Samtidigt har jag full förståelse för att man vill koncentrera sin verksamhet till egna fastigheter. Det är ett rationellt beslut och sådana behövs i Raseborg just nu.
Som efterträdare till Raseborg söks en näringsidkare som är intresserad av ett långsiktigt hyreskontrakt. Utrymmena i Seminarieparken passar för kafé- eller restaurangverksamhet och kan erbjuda ett kök som också enligt utomstående bedömning är i förhållandevis gott skick, samt fyller de krav som ställs på produktionskök.
Motsvarande hyra som staden haft kan den nya hyresgästen inte räkna med.
– Staden har enbart använt sig av matsalen, en timme per dag, och inte av köket, påpekar von Bergmann.