Viktig förbättring för celiakikern
Tarja Kvarnström är glutenintolerant och dessutom stödperson i den regionala celiakiföreningen. För henne är varje förbättring i förpackningspåskrifter betydelsefull.
Hangöbon Tarja Kvarnström ser den nya förordningen som ett viktigt tillskott för alla dem som lider av allergier eller någon form av intolerans för mat.
– Att läsa innehållsförteckningen är inte alltid så lätt.
Tiden som en glutenintolerant tillbringar vid butikshyllorna blir även annars lång. Om produkten inte tutar ut att den är glutenfri är det tidskrävande att gå igenom listan med ingredienser.
– Det tar nog mycket längre än för den vanliga konsumenten, säger Kvarnström.
Produkterna är dessutom oftast utspridda över hela butiken.
– Och man vill ju inte alltid äta samma produkt i flera månader utan gärna hitta något nytt, säger Kvarnström.
Utbudet ökar, infon ligger efter
För en glutenintolerant har vardagen ändå blivit lättare med åren, särskilt i Finland som till och med ligger före länder som Sverige.
– Detsamma gäller laktosfria produkter. De hänger ihop, säger Kvarnström.
Alltfler butiker samlar också glutenfria produkter på ett och samma ställe och utbudet har ökat rejält de senaste åren.
– Alltfler vet om att de är glutenintoleranta i dag. Dessutom finns det trender i att äta glutenfritt. Folk tror att man kan gå ner i vikt med det, säger Kvarnström.
Det har ökat matbutikernas satsning på produkterna, men det finns fortfarande rum för förbättring.
För dem som verkligen är känsliga gäller det också att själv känna till vilka ingredienser som har gluten, också då produkten påstår sig vara glutenfri.
– Även om produkten inte innehåller vete kanske den innehåller vetestärkelse. De glutenintoleranta som är känsligast måste undvika alla spår, säger Kvarnström.
Hitta det dolda
Kvarnström är medlem i föreningen Uudenmaan keliakiayhdistys. Via den ordnar hon till exempel rundvandringar i Hangös butiker för att hjälpa glutenintoleranta att hitta lämpliga livsmedel.
– Vi går igenom produkterna för att se vilka som passar och vilka man ska undvika.
Vissa produkter som smulad ost kan utifrån Kvarnströms erfarenheter överraskande nog innehålla vetemjöl.
– Det används som förtjockningsmedel. Man ska vara väldigt observant för att upptäcka allt.
Ansvarstagande från företagen och tydliga påskrifter på förpackningarna är därför mycket viktigt.
– Celiaki kommer dessutom med en risk för en hel del följdsjukdomar. De riskerna vill man inte ta, säger Kvarnström.
- Från och med början av april ska ursprungslandet anges även för färskt, kylt och fryst kött av svin, får, get och fjäderfä.
- Då ska även oförpackade livsmedel ha samma information som förpackat livsmedel har i dag.
- I december 2016 blir näringsdeklarationerna mera detaljerade och jämförbara. Det gäller redan från och med december 2014 på produkter som påstår sig ha en hälsosam effekt eller har berikats med vitaminer eller näringsämnen.
- Dessutom utreds skillnaderna i märkningen av produkters utgångsdatum. På nationell nivå författar Evira just nu en handbok. En kartläggning över skillnaderna i Norden ska publiceras i år.