Planerna på slakteri i Västankvarn går vidare
En ny arbetsgrupp, bestående av sex köttproducenter från Västnyland, har tagit över planeringen av ett nytt slakteri i Västankvarn.
Det första arbetsgruppen bestående av Gustav Rehnberg från Gårdskulla, Ann Storsjö från Nyby gård, Anna Alm från Mörby gård, Michael Hornborg från Laxpojo gård, Helena von Limburg Stirum från Koskis gård och Mårten Forss från Westankärr ska ta sig an är att granska lönsamheten för ett eventuellt slakteri i Västankvarn. Enligt Gustav Rehnberg bör man få ihop en garanti på drygt 500 djurenheter per år för att projektet ska vara lönsamt. Den garantin tror han att arbetsgruppen ska lyckas vaska fram. Bara de sex producenterna tillsammans kan nästan nå upp till den nivån.
– Mer än 1 000 djurenheter ska slakteriet ändå inte ha. Där går gränsen för vad som anses vara ett stort slakteri och då stiger veterinär- och myndighetskostnader.
Det andra arbetsgruppen ska titta på är hur det nya slakteriet rent konkret ska byggas upp med tanke på finansiering och innehåll. En studieresa till slakteriet Tajma i Pedersöre i Österbotten finns därför inplanerad. Det slakteriet blev klart i augusti 2014 och är i samma storleksklass som Västankvarn väntas bli.
– Tajma har fem större lantbrukare som är majoritetsägare och femton minoritetsägare. Vi ska se om ett liknande koncept fungerar hos oss.
Initiativtagaren till slakteriet i Ingå, aktiebolaget Svenska småbruk och egna hem, förväntas bli en av minoritetsägarna medan de sex producenterna i arbetsgruppen kunde höra till majoritetsägarna. TE-centralen väntas ge ett investeringsstöd på 20 procent för själva uppförandet.
Rent innehållsmässigt ser Rehnberg många fördelar med att bli ägare i ett eget västnyländskt slakteri.
– Man kan helt på ett annat sätt påverka kvalitet och möjlighet att använda alla delar av djuret. Kortare avstånd gör köttet mer ekologiskt och ett eget kyllager gör att vi producenter inte måste ha ett eget mellanlager.