Falafel och karaoke lockar matgäster
Restaurangen Mamma Mia ska bjuda gourmanderna i Ingå på falafel och kvalitetspizza, samt karaoke och sporttävlingar.
Den före detta restaurangen och hotellet Tigris har bytt ägare och därmed också namn. Mamma Mia heter numera restaurangen som ägs av de turkiska kurderna Lufti Tunc och Farhad Pispaei.
– Jag hade redan i sju år spanat in restaurangen i hopp om att få köpa den och när det under hösten blev möjligt slog jag till, berättar Tunc som också driver en pizzeria i Nurmijärvi.
För att ha tid med bägge ställena behövde han en partner. Där kom kompisen Farhad Pispaei in i bilden.
– Jag sålde min andra restaurang för att börja jobba här i stället. Ingå är trevligt, säger han.
Bjuder på kvalitativ snabbmat
Deras restaurangkoncept går ut på att erbjuda snabbmat med god kvalitet.
– Jag kan inte tillreda typisk finsk mat, så det ska jag inte ens försöka ge mig in på, men jag kan lova att jag lagar de godaste pizzorna och falafelportionerna, säger Tunc.
Han anser att det finns gott om matplatser i Ingå som kan servera köttbullar och mos. På Mamma Mias meny finns därför i stället kebab, biffar och hamburgare.
– Men även om det är fråga om snabbmat måste allt vi serverar vara av god kvalitet för att vi ska kunna behålla kunderna. Priserna får heller inte vara för höga.
– Vi använder inga frysprodukter eller halvfabrikat. Tomaterna som ska vara krossade på pizzan skär vi själva liksom vitlöken. Ny deg gör vi nästan varje dag, för att den också ska vara färsk, berättar servitrisen Daban Bibani.
Programutbudet breddas
Förutom god mat ska restaurangens dragplåster vara ett digert programutbud. Det tänker inte krögarna sköta om själva, utan det får programplaneraren Mikko Kauppinen ta hand om.
För varje fredag har han planerat in karaokekvällar och liveband för varannan lördag. Utöver det blir det sång- och sporttävlingar.
– Vi ska ha olympiska vinterspel med backhoppning, slalom och ishockey inomhus i både dam- och herrserie, berättar Kauppinen entusiastiskt.
Sommartid ser han att uteserveringen är som gjord för trubadurer. Han skulle gärna se sångare som Mikko Alatalo och Matti Esko på utescenen.
– Att Alatalo kan sjunga på svenska är en föredel eftersom publiken i Ingå till stora delar talar svenska. Också ungdomar ska beaktas då vi ser över vilka artister vi kunde boka, lovar Kauppinen.
Inte bara för öldrickare
Att ägarna satsar på att ha seriöst program handlar om att vilja skapa en trevlig atmosfär i restaurangen, så att även andra än öldrickare ska lockas hit.
– Jag vill att folk ska trivas här. Inte bara de som dricker ölglas efter ölglas, säger Lufti Tunc.
– Om man inte har program finns det en risk att man bara lockar suputerna. De som lyssnar till musik och dansar kanske också vill äta en bit mat och njuta ute på resaurangen hela kvällen, säger Mikko Kauppinen.
För att kunderna ska trivas länge på fredag- och lördagkvällarna är köket öppet tills stället stänger halv tre på natten.
– På det sättet hålls vi som jobbar bakom bardisken också mätta och belåtna, säger Bibani.