Militärmat ska mätta i Karisskolorna
Miljöhälsovården nobbar stadens skolmatsplaner för den tid som återstår tills centralköket i Karis är renoverat.
Enligt ett tidigare beslut skulle tillredningen i några av stadens egna kök under vårterminen tillfälligt ha utökats för att också täcka Karisskolornas behov. De planerna får man nu backa från på grund av utlåtandet från Sydspetsens miljöhälsa.
Den egna produktionen i yrkesskolans före detta kök vid Stabsgatan kan visserligen utökas med 172 portioner, vilket täcker behoven för samtliga daghem i Karis och Svartå, samt för skolorna i Svartå.
Däremot tillåter faciliteterna i Seminarieskolans kök i Ekenäs inte utökad verksamhet, anser Sydspetsens miljöhälsa. För en utökad mattillverkning i Höjdens skolas kök i Tenala skulle man bland annat behöva hyra kylcontainers, vilket gör det till en för dyr lösning.
Beväringsmat
I stället går staden nu in för att köpa 720 matportioner av Leijona Catering i Dragsvik.
– Det betyder att skolorna i huvudsak kommer att följa Nylands Brigads matsedel, säger Arne Nummenmaa, chef för intern service.
Själv tycker han maträtterna som med god aptit äts av tusentals beväringar verkar goda, men är medveten om att alla kanske inte kommer att uppskatta förändringarna. Till dem hör en utökad servering av soppa. Måndagar är spikade som soppdag och utöver det blir - föga överraskande - också ärtsoppa en regelbundet återkommande rätt.
– Varannan torsdag är ärtsoppsdag.
För den som inte blir mätt på soppa försöker man kompensera genom att ha ett bredd och rikligt brödurval.
Nummenmaa påminner om att det handlar om en tillfällig lösning som man kommer att förlita sig till under 3 månader eller 55 skoldagar.
– Allt tyder på att köksrenoveringen i Karis kommer att bli klar till slutet av mars.
Dyrare
Leijona Catering deltog också i anbudsrundan där staden utifrån det billigare anbudet valde Fazer Food Service till matproducent för den tid som renoveringen av centralköket i Karis pågår.
Fazer meddelade tidigare i höstas att man väljer att inte utnyttja optionen att förlänga avtalet efter nyår. Leijona Catering kommer att sälja maten till samma pris som i sitt ursprungliga anbud och Nummenmaa är tacksam för smidiga och snabba förhandlingar.
– Man har visat stor förståelse för vår brydsamma situation.
Jämfört med vad kostnaderna skulle ha varit för egen produktion blir lösningen cirka 25 000 euro dyrare.
Från Dragsvik kommer maten att levereras av Itella, framtida Posti. Utkörningen till fyra olika ställen kostar sammanlagt 7 000 euro.