Blandlösning för skolmaten i Karis
Kariseleverna kommer att få skolmat efter jullovet även om Fazer Food Service slutar med sina leveranser.
Direktionen för intern service fattade på onsdagskvällen beslut om en blandmodell för tillredningen av skolmaten i Karis där man dels ökar den egna produktionen på tre olika ställen, dels förlitar sig på upphandling.
– Det kommer att kräva viss talkoanda och tänjbarhet men vi tror att det ska vara möjligt, säger direktionens ordförande Martin Glader (SFP).
Orsaken till arrangemanget är att centralköket i Karis ännu efter nyåret kommer att vara ur bruk på grund av renovering.
Andra skolkök rycker in
Under renoveringen har maten till centrumdaghemmen tillretts som egen produktion i yrkesskolans före detta kök vid Stabsgatan. Maten till skolorna i centrum och skolorna och daghemmet i Svartå - totalt 1 200 portioner - har man däremot upphandlat externt. Det förmånligaste anbudet gav Fazer Food Services med produktionsutrymmen i Gammals i Helsingfors som nu ändå väljer att inte utnyttja optionen att förlänga avtalet fram till att renoveringen är klar.
– Företaget har skriftligen meddelat att man inte förmår producera den kvalitet man skulle önska. Dessutom tror man att den kommande vintern kan göra det svårt att hålla tidtabellen för transporterna, säger Arne Nummenmaa som är chef för intern service.
Köket i f.d. yrkesskolan kommer nu att utöka sin tillredning för att också täcka Svartås behov. I Höjdens skola i Tenala tillreds maten för Kiilan koulu, i Seminarieskolan i Ekenäs maten till Karjaan yhteiskoulu medan Leijona Catering i Dragsvik tillreder maten till de svenska skolorna i Karis centrum.
Fram till påsk
Efter klagomål tidigare i höstas har man på sista tiden varit nöjd med Fazers matleveranser. En del av förbistringen handlade om matkulturella skillnader.
– I huvudstadsregionen har man faktiskt mos och spenatplättar som en gångbar kombination, säger Arne Nummenmaa.
Det nyrenoverade skolköket i Karis kommer att stå klart för användning efter påsklovet i början av april. Nummenmaa räknar att det kommer att innebär 10 skoldagar i januari, 15 skoldagar i februari och 22 skoldagar i mars som maten ska på bordet enligt den temporära lösningen.
– Det ska inte vara omöjligt att klara.