Svarfvars gård har sett en minskning
Allt är inte solsken på eko-fronten. Odlaren Jukka Ahonala på Svarfvars gård i Karis säger att intresset för ekologisk mat dalar.
– I och med att Finland har ekonomiska problem så tror jag folk väljer mera billig mat och inte köper dyra produkter. Det gäller inte bara ekomat utan också delikatesser, säger Jukka Ahonala.
Han odlar grönsaker på Svarfvars gård i Karis och säljer sina produkter till bland annat skolor, daghem och restauranger. Han säljer också andras produkter.
Ahinala har lagt märke till att restaurangerna börjat välja billigare livsmedel, något han tror beror på att restaurangbranschen har det kämpigt.
I Ahonalas nätbutik Hyvän elämän ruokakauppa har försäljningen också dalat.
Nerförsbacke
Till tidningen Iltasanomat säger han (30.10.2014) att de senaste tre åren varit en enda nerförsbacke för ekomaten.
Som exempel nämner han att flera butiker som sålt ekologisk och närproducerad mat stängt i huvudstadsregionen.
Mathias Weckström på Pargas gård i Raseborg är en annan ekoodlare men han har bara spannmål. Weckström säger att det skulle behövas fler grönsaksodlare, men vet att det är en arbetskrävande nisch.
– Du gör mycket arbete för hand. Man kan behöva arbetskraft och det är inte så lätt att anställa folk. Sedan finns det inte alltid kunskap hos odlarna. Och så ska man tycka om arbetet.