Nya K-hallen fick halva Hangö på benen
Kunderna berömmer betjäningsdiskar och varornas placeringar i den nya butiken. Köpmännen lovar lyssna på kundernas önskemål.
Det var fullsmockat i dag då den nya K-hallen i Hangö invigdes. Keskos koncernchef Matti Halmesmäki klippte snöret och köpmännen Tina Mattsson och Mikael Rajamäki sken i kapp med solen – om den bara hade synts till.
– Den gamla fastigheten var ganska sliten. Tack vare nybygget får också vi i personalen mycket lättare att jobba, inte minst med tanke på egenkontrollen som är en viktig del av helheten i dag, säger Tina Mattsson.
I den nya affären har man utökat personalen med en person och därtill gett fler timmar till de deltidsanställda.
– Vi börjar försiktigt. Sedan får vi se vad som krävs, säger Mattsson.
Affären har nu 21 anställda plus kvälls och veckoslutspersonal.
Egen prägel
Köpmännen kan i viss mån påverka hur deras affär ska gestalta sig.
– Det är svårt att ändra på affärens grundläggande strukturer. Men ju tidigare man säger till desto mer kan man själv påverka. Mest kan vi säga till om sortimentet och produkternas placering. Nu har vi verktygen att börja jobba på de ändringar vi vill göra i framtiden, säger Rajamäki.
– Vi kommer att lyssna på våra kunder när vi bygger upp vårt sortiment framöver. Därför får man gärna komma med respons och önskemål. Vi försöker förverkliga det som är möjligt, säger Mattsson.
Man fortsätter med den populära salladsbaren. Men den får en kompis i form av en matbar där ett antal kalla rätter står till buds.
I den nya affären är de glutenfria produkterna många och samlade på ett ställe. Man har också skaffat en rejäl ostdisk för specialostar. Bland annat en "jäkligt god" Gruyère som en Ekenäsbo importerar från Schweiz. Man kommer också att erbjuda ett stort urval ekologiska produkter.
– Det ska vara en matig butik. Bland annat kommer fisksidan att ha högsta prioritet, säger Mattsson och Rajamäki.
Kött och fiskdisken kommer att vara öppen till 19 på vardagar, förutom på fredag då den är öppen till klockan 20. På lördagar är den öppen fram till klockan 16.
– Vi har disken öppen en timme längre på kundernas begäran. Vi testar om det lönar sig, säger Mattsson.
Nöjda kunder och koncernchef
Kassaköerna ringlade långt in i affären då Hangöborna slöt upp mangrant till invigningen, men trots det var minerna mestadels glada.
Vad tycker ni om den nya affären?
– Vi tycker den nya butiken är bra. Särskilt det att alla glutenfria produkter nu finns samlade på ett och samma ställe är viktigt för oss, nu behöver man inte springa kors och tvärs i butiken för att hitta dem. Det ser bra ut med stora betjäningsdiskar, särskilt ostdisken är lyckad då man bara kan peka på det man vill ha, säger Marlene Holmström som kommit till butiken tillsammans med Göran Holmström.
Han tillägger att de inte kom bara på kaffe.
– Vi brukar också vanligtvis handla här. Vi har ju varit flera dagar utan affär redan.
Också Inger Rönnblad och Jonna Strandback med sonen Benjamin Strandback är nöjda med butiken,
– Jag brukar handla allt i K-affären och är en verklig stamkund här. Det ser riktigt bra ut i affären och jag saknar åtminstone ingenting, säger Inger Rönnblad.
– Urvalet ser bra ut och varorna får bättre synlighet än tidigare. Nu gäller det bara att lära sig var allting finns i den nya butiken, säger Jonna Strandback.
Också Matti Halmesmäki planerar att göra uppköp innan han åker i väg från butiken.
– Jag såg att det fanns havsabborre i fiskdisken och överväger faktiskt att köpa med mig hem av den, sade koncernchefen Halmesmäki som var mycket nöjd med den nya affären och kundtillströmningen.
Halmesmäki har sedan han tillträdde som koncernchef 2005 varit med och öppnat otaliga affärer, men i och med att Mikko Helander tar över rodret vid årsskiftet lär Hangöaffären bli en av de sista han är med om att inviga.