Mera skolmat slängs i Karis
Skolmaten som körs från Helsingfors till Karis har ofta trist smak och konsistens. Eleverna klagar, matsvinnet har ökat och kosthållschefen ska träffa leverantören denna vecka.
Elin Fältmarsch, 12, kommer gående mot Karis högstadium. Det är lunchtid och hon har varit till skolans tillfälliga matsal på Dalgatan. Så värst mycket skolmat har hon inte ätit, men hon visar fram en halväten smörgås.
– Jag blir inte mätt av skollunchen och sen blir jag okoncentrerad. Jag har en smörgås med hemifrån.
Hon är inte den enda som petar i maten. Gymnasiekillarna Anton Löfberg, Pontus Söderström, Hälgord Zibari och Jonas Lahtivuori säger med en mun att lunchen blivit sämre detta skolår.
Salladen är ofräsch och maten smakar ingenting. Dessutom har den konstig konsistens.
Tillfällig lösning
Kosten de klagar på kommer från Helsingfors och leverantören är Fazer food service. Orsaken till det här arrangemanget är att centralköket i Karis renoveras. Under den tiden köper staden mat av andra. Fazers mat kostar 1,64 euro per portion.
Kariskillarna äter skollunch en till två gånger i veckan. De övriga dagarna tar de en kopp kaffe på stan.
Blir ni inte hungriga?
– Jo, säger Zibari.
– Har man skolan från åtta till fyra blir man nog hungrig, säger Löfberg.
De tror maten blir bättre när centralköket börja användas igen.
Mystiska kombinationer
Elins Fältmarsch mamma Susanna Nöjd säger att dottern även tidigare tagit mellanmål med till skolan. Skillnaden är att det på lågstadiet skedde ibland, nu på högstadiet sker det nästan varje dag.
Hon har hört om Fazers "mystiska kombinationer" såsom spenatplättar med potatismos. Skolmaten har nämligen diskuterats på höstens föräldramöten.
– Jag tycker det är synd att något så grundläggande som kost har blivit så invecklat.
Rektor har klagat
Det är inte bara elever och föräldrar som är missnöjda. Gustav Laxell, rektor för Karis högstadium, äter samma skollunch som eleverna.
Han säger att maten var okej de två första veckorna. Sedan blev kvaliteten ojämn.
– Vissa rätter håller inte måttet, varken till konsistens eller till utseende. Såserna kan ha klimpat sig, potatisen är ibland god, ibland som en "vatuboll" med skal.
Dagens lunch, korvsås med potatis, får godkänt.
Laxell har varit i kontakt med husmor Agneta Lindroos, kosthållschef Tove Damén-Wikholm och chefen för intern service Arne Nummenmaa.
Den sistnämnda åt själv skolmaten i Karis när systemet med mat från Helsingfors var nytt.
Ovant med nya smaker
Tove Damén-Wikholm säger att matsvinnet för tillfället är större än vanligt. En orsak kan vara att man måste ta in tillräckligt med mat från Helsingfors. Det går inte att hastigt vispa ihop mera om maten tar slut.
– Dessutom har vi inte koll på vilka maträtter eleverna gillar. Fazer har många nya rätter på sina matlistor. Det tar tid för barn och unga att vänja sig vid dem.
Hon fick positiv respons på maten de första två veckorna av höstterminen. Sedan vände åsikterna.
– Jag ska träffa Fazers representant nästa vecka (läs: den här veckan, red.anm.) och diskutera matlistor.
Att gymnasie-eleverna sällan äter i skolan förvånar henne inte. Gymnasisterna i Ekenäs och Karis brukar inte gå lika flitigt till matsalen som de yngre eleverna.
De får röra sig friare under skoldagen och har ofta håltimmar. Av Ekenäs Gymnasiums cirka 200 elever äter i genomsnitt 130 stycken skollunch varje dag.
Köket klart i mars
Från Gustav Laxells arbetsrum ser man över till husets motsatta flygel. Där är fönstren täckta av plast. Bakom plasten finns centralköket som renoveras.
Ursprungligen skulle det stå klart i början av nästa år. Nu ser det ut som om köket kan börja användas i mars.
- Centralköket i Karis renoveras. Under tiden tar staden mat från Helsingfors, av Fazer food service.
- Det alternativet var billigare än Raseborgs egen mat.
- Matsvinnet i Karis har ökat i höst.
- Kvaliteten på maten har diskuterats på föräldramöten i Karis skolor.
- Kosthållschef Tove Damén-Wikholm ska träffa representanter för Fazer denna vecka.