Kall, varm, kort
Svala juni och varma juli satte sina spår i restaurangerna. Först var det tunnsått med folk, sedan vällde gästerna in.
– Vädret spelar en stor roll, säger krögare Hans Lundström.
Han har just stängt restaurang Knipans lunchservering för säsongen och återvänt till sin restaurang GH i Ekenäs.
Sommaren på anrika Knipan har gått bra. Bland annat är omsättningen större i år jämfört med i fjol. En orsak till det är att Knipan i fjol var beställningsrestaurang och denna sommar öppen hela tiden.
– Vi är nöjda, fastän inledningen var jättebesvärlig med kyla och regn. Vi måste ha elementen på i Knipan ända till midsommar. Sedan kom den fantastiska värmen, säger Lundström.
Att få erfaren personal var besvärligt, men de bekymren har han lämnat bakom sig.
Allt på en gång
Jan Westerling på restaurang Origo i Hangö har också haft en "helt bra" sommarsäsong.
Den kyliga försommaren gick visserligen ganska dåligt, men i juli strömmade matgästerna till.
– Det kom otroligt mycket folk de två sista veckorna i juli, säger Westerling.
Han suckar lite över att flera evenemang ordnas samtidigt. De kunde gärna fördela sig lite jämnare över högsäsongen.
– Sommaren är kort.
Westerling har märkt att folk har mindre pengar att röra sig med. De beställer till exempel inte in en hel flaska vin utan köper ett glas i stället. Origo rekommenderar olika viner till sina maträtter, ofta av en lite bättre och dyrare sort.
– Tidigare tog folk helt glatt ett glas gott vin för 15 euro i stället för att betala 100 euro för en flaska. I år har många varit besvikna och tyckt att 15 euro är mer än de har råd med.
Westerling har tacklat problemet genom att satsa på en bistro med billigare mat i restaurangens andra våning.
Gunilla Wikström på Westerby gård i Ingå betecknar sommaren som "helt ok".
Gårdens hotell har haft många gäster medan restaurangen gick "sådär". Kaféet Wilhelmsdal inne i Ingå kyrkby gick bra, med en omsättning som är ungefär densamma som i fjol.