Regnet hade dålig tajmning
Tröskandet avbröts av regnet vid en dålig tidpunkt. Nu hoppas bönderna på torra dagar för att kunna skörda vårvete.
Mellan kraftiga regnskurar har bönderna haft det svårt att hitta lämpliga tidpunkter att tröska vårsäden.
– Det jag hunnit skörda av vårvetet duger till bröd, men jag är orolig för fortsättningen, säger Mikael Fröberg.
För att vete ska duga till bröd behövs höga falltal. Blir falltalen låga säljs vetet som foder till ett lägre pris.
Vetet hade höga falltal före regnet, men falltalen sjunker då det är fuktigt.
– Jag hoppas på torrt och bra väder nu för att kunna spara på torkkostnaderna, säger Fröberg.
Rågen och 70-80 procent av höstvetet hann tröskas i Nyland före regnet och skörden uppskattas vara god.
Fortsätter regnet finns det risk att växtbestånden förfaller, mögel ökar och skördens kvalitet försämras.
För lågt pris
Spannmålspriset är Fröberg missnöjd med. Skördarna har varit goda globalt och det innebär låga spannmålspriser.
– Eftersom Finland är ett litet produktionsland kan vi inte påverka spannmålspriserna.
Spannmålen hade en tuff början med ombytligt vårväder och kall junimånad.
Hettan var inte heller bra för vårvetet, men maltkornet led inte lika mycket.
– Det var ändå dags att skörda maltkorn. Överlag verkar skörden vara god i regionen.
Trots det är det svårt att sälja kornet.
– Uppköparna väntar till oktober för att kunna välja kvalitet. En del odlare tvingas sälja malt till foder för ett sämre pris för att bli av med det.
Analyserar spannmål
Förutom arbetet med de egna odlingarna analyserar Fröberg spannmål med Ann-Sofie Lindholm för Nylands svenska lantbrukssällskap. Spannmålsanalyser är viktiga för bönderna, speciellt höstar med mycket regn.
– Regniga höstar behöver bönderna snabba svar så de vet hur de ska lagra skörden. Får vi proven före klockan elva kan vi ge svar samma dag, säger Lindholm.
Om spannmål av dålig kvalitet blandas med spannmål av god kvalité blir kvalitén dålig.
Labbet får in cirka 1000 analyser om året från bönder i Västnyland. Labbet är opartiskt eftersom de inte köper upp spannmål.
– Det betyder att bönderna vet de vad de har när de ska sälja och var de får bäst pris, säger Fröberg.
Lindholm häller upp vete i en metallskål och blandar säden.
– Det är viktigt att provet blir så slumpmässigt som möjligt. Vi tar alltid två prov så man inte råkar få ett ovanligt bra eller dåligt resultat.
Blir skillnaden mellan de två proven för stor tas två prover till.
Lindholm häller en kopp vete i maskinen som mäter fukt, protein och hektolitervikt med hjälp av bland annat infrarött ljus.
– Maskinen kalibreras av Evira en gång om året så att resultaten är trovärdiga.