Visionen: en restaurang i Hangö
Varje sommar lockar rötterna tillbaka svenska stjärnkocken Danyel Couet till Hangö. Drömmen är att ta över anrika Casino.
– Man får lugnet men också lite stadskänsla på sommaren. I Sverige finns det inte sådana här städer. Alla sommarstäder är exploaterade med ett dominerande jetset-liv. Hangö håller sin charm.
Med sin digra karriär i restaurangbranschen och erfarenheter av Sommar-Hangö sedan barnsben ser stjärnkocken Danyel Couet stor potential i staden. Att öppna en restaurang i Hangö skulle inte alls vara främmande. Vad han skulle starta är däremot ingen självklarhet.
– Om du frågar just i dag skulle jag säga en stor grillrestaurang bara för att det är soligt. Casino är förstås en stor dröm, men det kostar.
Anpassning är modellen
Med sin resultatrika karriär, flertalet kokböcker och priser samt framgång med legendariska restauranger som Fredsgatan 12 i Stockholm anser Couet att restauranglivet i Hangö håller hög klass och har utvecklats nämnvärt.
– Det är en helt annan sak i dag. Det har hänt väldigt mycket de senaste åren.
Det främsta minnet från ungdomsåren i Hangö är ändå restaurang Casinos glans.
– Då var Casino det bästa som fanns. Synd att den glansen inte finns kvar. Det skulle vara roligt att se det igen.
Couet ser samma problem som många andra i restaurangens framtid; för korta kontrakt och investeringsbehov. De stora utrymmena kan man ändå rå på.
– Det måste bli mysigt. Det kan också handla om att skapa flera restauranger. En restaurang i Hangö måste kunna bli stor på sommaren och liten på vintern.
Utmaningen lockar
Med finlandssvensk mamma från Hangö och fransk pappa landade Couet i Stockholm som ung. I dag driver han tillsammans med parhästen, tillika stjärnkocken, Melker Andersson, ett restaurangimperium med elva restauranger i Stockholm, två i Malmö och flera på väg.
– Det är svårt att stilla nyfikenheten. Har man en idé finns det inget bättre än att testa den.
Samtliga restauranger är olika och nya koncept lockar ständigt. Varken lusten att expandera eller prova nytt är stillad. Förutom den senaste satsningen på en framtida kedja med högklassiga, men förmånliga, hamburgerrestauranger skulle Couet gärna blicka utanför storstaden.
– Visst skulle jag vilja testa utanför Stockholm och Malmö.
Att öppna restaurang i städer som Hangö skulle därför locka som en utmaning.
– I dag har vi lyxen att veta att det alltid finns folk i rörelse. I Hangö är det mindre folk på vintern. Men mer och mer nytt folk kommer till Hangö.
Hangö närmar sig?
Restaurangbranschen i Stockholm och Hangö är två olika världar, men samma principer gäller. Bredden är det viktiga och enligt Couet är tiden ute för lyxrestaurangen. I dag ska restaurangen vara mer avslappnad och erbjuda något för alla, i alla prisklasser.
– Förut räckte det med att man lagade god mat. I dag handlar det om mycket mer.
Just det driver Couet som trots sitt företag inte blivit en regelrätt företagare.
– Jag är kock och det vill jag förbli. Varje dag är jag i köket på någon av våra restauranger. Om jag förlorar det så tappar jag gnistan.
Passionen kombinerat med banden till Hangö, där föräldrarna nu för tiden bor största delen av året, kan alltså mycket väl föra Couets nyfikenhet till Hangö i framtiden.
– Ju äldre man blir desto viktigare blir rötterna.