Nya företagare inom hantverk och mat
Thailändskt hantverk kan numera shoppas i Landsbro i Karis. I centrum av staden har restaurang Retro blivit Toro.
Vid Karisvägen i den före detta Röda Kors-lokalen har Patrik och Wattanika "Pupe" Tikkanen gjort sig hemmastadda med sina djurlampor. Det är fråga om hantverk från fattiga byar på den thailändska landsbygden och med naturmaterial såsom kokosnötter och mangoträd som huvudingrediens. Tillverkningen är ganska långt ett pensionärsjobb som ger dess utövare en välbehövlig slant i kassan.
För att anpassa lamporna till finländska förhållanden monteras allt det elektriska av Patrik Tikkanen som är yrkesman på området.
– Tidigare hade vi lamporna hemma men eftersom vi testar dem alla och också vill utveckla produkterna som är unika på den finländska marknaden behövde vi en större workshop, säger Wattanika Tikkanen. Det har man nu i affären som man döpt till Cococorner - "Kokoshörnet".
Vid sidan av de olika lamporna - allt från resliga giraffer till underfundiga grodor och ugglor men också i mer traditionellt lyktformat - säljer man lite thailändska handarbeten samt håller ett litet loppis och ett kafé. Säsongen för sommarblommorna man sålt börjar lida mot sitt slut men ännu kan man köpa eller beställa bär.
– Vi försökte med mat också men det blev så mycket jox. Köket här är litet. Nu säljer vi bara färdiga vårrullar, säger Patrik Tikkanen.
Paret räknar med att det första året säkert kommer att gå åt till att hitta rätt produkter och sortiment.
Förutom lamporna är också öppethållningen rätt thailändsk med öppet sex dagar i veckan, från tisdag till söndag mellan klockan 11 och 20.
– Man kan nog känna på dörren på måndagar också. Är vi här är den öppen, säger Patrik Tikkanen.
Retro blev Toro
Vid Centralgatan har kafé och restaurang Retro fått en ny ägare i Omar Mardan och heter numera Toro. På menyn står bland annat pizzor, kebab, sallader, pasta och biffar som också kan fås som hemkörning. Mot vintern kommer man eventuellt att börja med buffé.
Mardan har tidigare erfarenhet från före detta Hangon Pulla, pizzerian i Pojo och restaurangvärlden i Helsingfors.
– Jag har bott på området i tolv år och länge velat starta något här, säger han.
Tillfället bjöd sig då Retro kom till försäljning. Utöver några smärre ändringar är inredningen i stort sig lik.
– Det är bra med ett öppet kök så att kunderna kan se när man tillreder maten, säger han.
Vad säger du om konkurrensen på orten?
– Jag tävlar inte med andra utan koncentrerar mig på min egen grej. Alla kan själv välja själv vart de går och äter.