Koskis gård prisas för miljösatsningar
Finlands miljövänligaste gård finns i Koskis. Här skapar djur, skog och åkrar en helhet som man inte hittar annanstans.
– Den största enskilda miljösatsningen är att vi skyddat så mycket skog som vi gjort, men egentligen är det helheten och alla satsningar tillsammans som är det viktigaste.
Det säger Fredrik von Limburg Stirum, som tillsammans med sin fru Helena nu belönas av WWF för sina insatser för miljön. Tillsammans har de utvecklat Koskis gård till den graden att miljötänket genomsyrar all verksamhet.
– När man satsar på miljön måste man se realistiskt på kostnaderna och försöka hitta synergier. Vi försöker beakta miljön i all vår verksamhet, säger Fredrik.
Trots satsningen på skogen är det köttproduktionen som Koskis gård är känd för. På gården, som tidigare var ett järnbruk, har de runt 300 nötkreatur av rasen Hereford under somrarna, varav 100 är dikor. Ekoköttet som produceras här säljs direkt till konsumenten och till restauranger i närområdet.
– Vår Herefordbesättning är den äldsta i landet. De första djuren kom till gården 1967.
Lokalt och ekologiskt
Till gården hör runt 1 000 hektar skog, varav 5–10 procent är naturskyddsområde. Till det här kommer 200 hektar åker, nio våtmarker och Kisko å som rinner genom ägorna.
– På 60-talet planterade man skog på de gamla betesmarkerna längs med ån. Det var populärt att göra så under den tiden, men för ungefär tio år sedan högg vi bort en del av skogarna och återställde betesmarken. Nu finns där plats för korna som fritt kan gå på ängarna, säger Helena.
Det är de här hagmarkerna som är nyckeln till att gården nu är den miljövänligaste i Finland. Genom sitt betande upprätthåller korna en artrik flora och fauna.
– Vi började odla ekologiskt redan 2002. Tre år senare började vi föda upp djuren ekologiskt, säger Fredrik.
Eftersom djuren till viss del får sitt foder från betesmarker utanför egentlig åkermark konkurrerar köttproduktionen mindre med produktionen av andra livsmedel avsedda för människor. Av åkrarna, som dessutom har ett växttäcke vintertid, har en stor del dessutom en övergångsszon mot skogen. I zonen finns mycket lövsly och buskar.
– I den här zonen trivs flera viltarter som till exempel skogsfåglar. Vi brukar också se älgar och vitsvanshjortar som tar för sig av fodret som produceras där.
– I förra veckan sågs en björn cirka 1 kilometer från gården, och vi själva fick se två vargar som jagade en hare på en öppen åker.
Pricken över i
Det att biffkorna får beta på ett stort område betyder också att ängarna och landskapen hålls öppna, vilket är glada nyheter för mångfalden. Både insekter och många växtarter trivs där korna betat. Men på Koskis gård, där man dessutom använder sig av förnybara värmekällor och renar avloppsvattnet, går man steget vidare.
– Vi har skapat nio våtmarker på området, vilket minskar avrinningen till Östersjön. På områdena trivs flera fågelarter, groddjur och insekter, vilket också bidrar till en ökad biologisk mångfald.
För sin miljöinsats belönas gården med en symbolisk summa pengar och ett välförtjänat presentkort till en semesterort.
–Ekonomiskt behöver miljöhänsyn inte heller vara helt galet. Genom att bädda in gårdens miljöberättelse då vi säljer produkterna kan vi skapa ett hållbart varumärke.