Ett års skolning plus praktik
Hypohund blir man inte i en handvändning. Det vet både Elmo och Eva Malmberg-Tulonen i dag.
Den blå västen markerar slutpunkten på en årslång utbildning som hundskolarna Elisa Forsman och Stina von Bonsdorff, båda timlärare vid Axxells enhet i Brusaby, har utvecklat och lett.
Det gäller, kort och gott, att lära hunden att känna igen och reagera på den lukt eller doft som är förknippad med lågt blodsocker.
Den förmågan tränas upp med hjälp av hypoprov, tagna vid låg blodsockernivå av den diabetiker som hunden ska ta sig an.
Som med kantareller
När hunden lär sig att identifiera hypodoften och markera på önskat sätt, vankas det godbitar som belöning.
Elisa Forsman bekräftar: principen är den samma som då man skolar exempelvis en kantarellhund.
I slutskedet av utbildningen ska hunden – som i princip kan vara av vilken ras som helst, men helst inte alltför plattnosad – klara av ett såkallat luktdiskriminationstest där man kollar upp att den kan särskilja hypodoften från andra lukter och att den markerar som den ska. Dessutom måste den klara av ett lydnads- eller beteendetest.
Minst 70 procent
Efter själva utbildningen, följer en halvårslång "praktikperiod" där man följer upp hur hunden fungerar.
Under de två sista månaderna måste hunden klara av att markera minst 70 procent av sin klients låga blodsockervärden.
– Elmo är hundraprocentig! säger Eva Malmberg-Tulonen.
Elisa Forsman vill ändå, på ett litet mera allmänt plan, göra vissa reservationer: ett djur är alltid ett djur, som dessutom någon gång kan vara trött eller sjukt.
Så – hundraprocentig går Forsman inte riktigt med på. Men kravet på 70 procent klarar hundarna nog ofta av redan i början av uppföljningsperioden.
Också höga nivåer
Dessutom visar många av hundarna en tendens att fortbilda sig för kompletterade uppgifter på egen hand.
Det vill säga, fastän hypohundarna tränas i att reagera på låga blodsockernivåer, reagerar de på motsvarande sätt och säger till då blodsockernivåerna blir ohälsosamt höga!
Elmo har för sin del börjat reagera också på ketoner – substanser som kroppen producerar vid insulinbrist, och som vid höga halter blir farliga.