Ny restaurang öppnar 2015
Nästa sommar får Östra hamnens restauranger tillökning. Restaurang Origos krögarpar planerar nytt koncept.
Processen kring försäljningen av de västligaste byggnaderna i Östra hamnens restauranglänga har varit lång. Först visade företaget Hanko Sushi intresse för att etablera sig där, därefter föreslogs en utflyktsarrangör få köpa magasinen. Till slut beslöt stadsstyrelsen att restaurang Origos ägare Joanna och Jan Westerling får ta över.
Eftersom de slutliga villkoren godkändes i måndags kan krögarparet nu ta nästa steg.
– Vi vet ännu inte hur mycket som måste göras men nästa sommar ska vi ha någonting där, säger Jan Westerling.
Bättre än väntat
Enligt köpevillkoren måste de skyddade magasinen på 342 kvadratmeter renoveras av köparen. Enligt Westerling är magasinen däremot inte i så dåligt skick som det verkat i köpevillkoren.
– Jag besökte dem för första gången i tisdags, de såg mycket bättre ut än jag förväntade mig.
Trots det krävs en hel del arbete och planering. Visionen är däremot klar.
– Målet är ett restaurangkoncept som inte finns i Hangö. Asiatiskt är ett alternativ, säger Westerling.
Det slutiga temat och utformningen beror ändå på lokalens möjligheter. Även om restaurangen kommer att skilja sig från Origo i både utbud och prisklass ska kvaliteten vara hög.
– Vi lagar vår egen mat på plats. Samma ska gälla här, inga halvfabrikat, säger Westerling.
Plats för fler
Till skillnad från Origo som satsar på att hålla öppet året om kommer den nya restaurangen bli en sommarrestaurang. En uteservering planeras också. Enligt Westerling är det en självklarhet för sommarkunderna.
– Om det har vi ännu inte diskuterat med staden men det lär inte bli några problem.
Paret Westerling tror att efterfrågan finns och att intresset för alla restauranger längs Hamngatan kommer att öka då området i Östra hamnen utvecklas. Det nya spaet är en viktig kugge.
– Det är ett steg framåt. Jag tror det kan locka nya kunder, säger Jan Westerling.