Råvaror till skollunch kostar under en euro
Råvarorna till den skollunch som eleverna i de västnyländska skolorna äter kostar i medeltal under en euro per portion. Lägst är kostnaden i Lojo. Där går råvarukostnaderna på 74 cent per portion.
På Åland äter skoleleverna betydligt dyrare mat än de västnyländska eleverna.
Tidningen Nya Åland publicerade i början av april en artikel där de jämförde skollunchpriset i de kommuner som de fått in uppgifter ifrån.
I Lumparland har husmor 1,55 euro att använda per portion, medan Brändö skola använder hela 2,60 euro på livsmedel per dag och elev.
Mest i Sjundeå
I Västnyland har Sjundeå den högsta summan att använda; 1 euro per dag och elev. Kerstin Ekström, serviceförman i Sjundeå, säger att man får riktigt bra mat för den summan.
– Vi har så skickliga kockar. Dessutom används väldigt litet halvfabrikat och det bidrar ju också till att maten är godare och bättre än om det varit halvfabrikat.
Det tillreds 830 portioner skollunch per dag i Sjundeå. I Hangö är antalet skolluncher 920 per dag, berättar bespisningschef Eivor Lundqvist. Råvarupriset per portion är 95 cent.
– Vårt centralkök finns i Centralskolan och där tillreds alla vardagsluncher, också till daghem och till åldringar.
Vilka maträtter är Hangöelevernas favoriter?
– Tortillas, pyttipanna och chicken nuggets står högt i kurs.
Upphandlar tillsammans
Hangö och Raseborg sköter sin upphandling gemensamt, men i och med att det tillreds flera portioner per dag i Raseborg blir enhetspriset för råvarorna något lägre än i Hangö, säger kosthållschef Tove Damén-Wikholm.
– Matsedeln inverkar också på portionspriset, säger hon.
I Raseborg tillreds lunch till 2 941 elever per skoldag.
– 2012 var råvarupriset 65–80 cent per portion, i dag är det 80–90 cent.
Hon säger att summan förstås gärna skulle få vara högre, men att man får riktigt bra mat även för den summa man i dag har att tillgå.
– Man får en fullvärdig måltid som fyller näringsrekommendationerna. Fast det skulle inte lyckas utan all duktig personal som vet exakt vad den sysslar med.
Helhetspriset högre
Raseborg har i dag tretton centralkök modell mindre, men de ska bli färre.
– Det finns beslut på att de ska bli fyra eller fler.
Det har antagligen ingen större inverkan på råvarupriset för fast man skulle öka anslaget per portion så blir det automatiskt ett större svinn med färre centralkök.
– Men man kan förhoppningsvis få ner de övriga kostnaderna.
För råvarupriset är ingalunda en portions slutliga pris. Det tillkommer bland annat kostnader för löner, reparationer, transporter och städmedel.
Det här är en sak som också Kyrkslätts kosthållsdirektör Toini Linnanmäki lyfter fram. I Kyrkslätt är råvarupriset 80 cent per skollunch, medan helhetspriset för en portion landar på 2,25 euro.
– Det vore underbart att kunna använda närproducerat i matlagningen, men det får man inte för den summa vi har att tillgå för råvaror, säger hon.
Lådor och soppor
För att hålla budgeten men ändå bjuda på bra och mättande mat blir det ofta lådor eller soppor.
– Och då vi har soppdag bakar vi alla semlor själva.
Så nej, mat à la restaurangmeny är det ju inte, men efter förutsättningarna bra:
– Vi serverar inte filé utan i så fall kött från en stekbit. Vi tillreder allt själv från grunden utom köttbullar, plättar och fiskpinnar för det klarar vi inte av att tillreda i våra kök.
Lojo lägst, Ingå inte jämförbar
Lojo har lägst råvarukostnader i Västnyland. Kosthålls- och städservicechef Jere Jantunen uppger att kostnaden är 74 cent per portion.
Priset för skolmaten i Ingå är inte helt jämförbart med de övriga kommunerna eftersom man köper kökstjänsterna från Fazer Food.
– Vi betalar ett helhetspris på 2,24 euro per portion, säger bildningschef Minna Paanajärvi.
Hos Fazer Food bekräftas priset av Tuuli Åström. Råvarupriset är dock en affärshemlighet.