Populär lunchkrog satsar på sallad
På Piazza står grönsakerna i centrum. Krögare Päivi Purontaus tycker att lunchrestaurangerna har ett ansvar att servera hälsosam mat.
– Många fyller sina tallrikar med så mycket sallad att de ofta konstaterar att det nästan inte ryms något annat, säger Päivi Purontaus.
Hon är krögare på Restaurang Piazza i Ekenäs. Restaurangen har nyligen utsetts till årets lunchställe av sajten Lunchpaus.fi.
– Jag är riktigt tagen av utnämningen. Det är kunderna själva som röstat och det är den bästa respons man kan få.
Mångsidigt lockar
På Piazza serveras buffélunch, var och en väljer själv vad man lägger upp på sin tallrik.
– Vi försöker servera mångsidig mat. Det är också viktigt att den ser lockande ut för att folk ska ta för sig.
På salladsbordet finns 16 olika komponenter, alltifrån isbergssallad och tomat till melon, frön och olivolja.
– Det blir mycket rotsaker på vintern. Men det är de färska grönsakerna som går bäst åt. Man kanske inte har så mycket av dem hemma den här tiden på året.
Päivi Purontaus anser att hon som krögare har ett ansvar för att servera hälsosam mat till sina kunder.
– Lunchen är en viktig del av den mat man äter under en dag. En tredjedel av den mat man äter under sitt liv kan vara från en lunchrestaurang, ända från att man går i dagis och skola. Därför är det viktigt att lunchmaten är näringsrik och hälsosam.
Hon tror inte att det går i en handvändning att byta ut pasta och potatis mot grönsaker som bas i maten.
– Man måste göra det i små steg och på den vägen ändra på maten.
– I dag äter till och med karlarna mycket sallad. För tolv tretton år sedan åt de knappt någon sallad alls, säger Päivi Purontaus när hon ser tillbaka på hur det var när hon var ny i restaurangbranschen.
På Piazza serveras det fisk och kyckling minst en gång i veckan. Köttbullarna är allra populärast. Varje dag finns det soppa på lunchmeny och den brukar ofta vara vegetarisk.
– Salladsbordet fungerar också bra för vegetarianer eftersom där finns till exempel bönor, frön och ärter.
Mindre salt
Päivi Purontaus ser den minskade saltmängden som den största förändringen i den nya näringsrekommendationen.
– Jag använder över huvud taget mycket kryddor och smakar till sist av med salt. Vi gör det mesta själva och använder väldigt lite halvfabrikat.
Maten lagas också så fettsnålt som möjligt med matolja och vegetabiliska fetter. Men på buffébordet står det smör, så att den som vill får breda det på det nybakta brödet.