Krögare är Årets företagare i Hangö
Jan och Joanna Westerling, två välkända ansikten i Hangös restaurangkretsar, har fått utmärkelsen Årets företagare 2013.
En man med stillsam framtoning, som är rakt på sak. Så beskriver Nina Rejström, medlem i Hangö företagares styrelse, krögare Jan Westerling på restaurang Origo.
– På en liten ort förvrängs fakta ofta, sanningen kommer inte fram eller så förtiger man hela saken. Jag är glad över att vi har Jan, som så tydligt vill utveckla och upprätthålla god affärsverksamhet och som vill höja Hangös profil också i turistsammanhang, säger Rejström.
Utmärkelsen Årets företagare 2013 går alltså till Jan och Joanna Westerling på Joanna Österlund Ab/Restaurang Origo.
Lokalt och skandinaviskt
Deras restaurang hörde till de första i regionen som satsade på Slow food och lokala råvaror. Jan Westerling berättar att man tog in den första satsen ekologiskt lammkött från Bovik år 2005.
– Vi serverar 200–400 portioner per dag i juli och de var de enda som kunde sälja tillräckligt stora mängder till oss.
Samtidigt som intresset för lokalt producerad mat vuxit har också det skandinaviska köket fått ett lyft.
Värdefulla jobb
Origo är en av få restauranger som har öppet också vintertid i Hangö. Staden har drabbats hårt av den ekonomiska krisen som råder i Europa, men trots det sysselsätter Origo tio personer året om.
– Det är alltid svårt att driva en restaurang. Nu är det bara lite svårare, säger Westerling.
Han tillägger att allt inte räknas i pengar. Att kunna sysselsätta människor har också ett värde.
– Att bli Årets företagare är en av de finaste utmärkelserna du kan få här i Hangö som företagare. Jag vill tacka min fru, personalen och våra gäster som kommer hit året om. Det värmer.