Hjälte. Henrik Ekblom och hustrun Reginas snabba ingripande räddade två fiskares liv. Foto: Benjamin Knopman

Räddade två fiskare från säker död

Den mysiga båtfärden fick en dramatisk vändning när de såg en vit fläck på vattnet. Barösundsborna Henrik och Regina Ekblom räddade två män i sjönöd.

Lördag, 28 september. Solen håller på att sjunka bakom tallarna när Henrik och Regina Ekblom kommer körande genom Barsöundsfaret. De har tillbringat en skön eftermiddag till havs och är nu på väg till sitt hem på Barölandet.

Då får de syn på något.

En vit fläck guppar olycksbådande i faret utanför Hättviken. När paret kommer närmare upptäcker de att det är en liten glasfiberroddbåt som har kantrat. De glider sakta framåt med lanternan på. Det spöklika ljuset sveper över båten, som är till brädden fylld med vatten.

Något rör sig.

Till sin förskräckelse ser paret två män som klamrar sig fast vid relingen, huttrande och utan flytväst i det knappt tiogradiga vattnet.

Driver mot öppet hav

– Det blåste svagt från norr, och de höll på att driva ut mot fjärden. Först tänkte jag "okej, bra att vi kom i tid", säger Henrik Ekblom.

Att få upp männen i båten visar sig emellertid vara lättare sagt än gjort. Paret Ekblom har en Terhi 520 med sjuttio hästar. Båten är fem meter lång, har höga sidor och – förstås – ingen stege.

Först försöker de få den ena mannen att stiga på kavitationsfenan för att få stöd. Lönlöst. Männen är storvuxna, utmattade och klädda i tunga, genomvåta pilkhalare som väger som bly.
– Vi konstaterade ganska snabbt att det var omöjligt att få upp dem i båten. Vi kunde inte heller använda maskinen och bogsera dem i land – risken var för stor att de skulle dras in i propellern. I det skedet började det kännas obehagligt, säger Henrik Ekblom.

I desperation försöker paret Ekblom paddla in motorbåten och männen mot stranden. Regina håller i en av männen, Henrik grabbar den andra, samtidigt som han använda båtens paddel med den andra handen. Det går långsamt, så plågsamt långsamt. När de kommer närmare stranden försöker den ena mannen, som är i bättre skick, simma mot land.

Han kommer några meter.

Sedan sjunker han.

Läs den spännande fortsättningen i dagens (2.11.2013)  VN/eVN.