Matdags. Alice Palomäki på daghemmet Björkebo väntar på sin tur. Foto: Eva Hagman

Flera byar i samma soppa

Den här veckan har Raseborg temavecka om lokal mat. För att få ingredienser till en soppa har kosthållschefen ringt till Tenala, Bromarv, Svartå och Pojo.


– Det här är jättebra! Det är roligare att laga mat när man har ordentliga råvaror, säger Pamela Wetterstrand. Hon är ansvarig kock på daghemmet Björkebo, som på onsdagen serverade köttfärssoppa gjord på lokalt producerade råvaror.
Potatisen kom från Tenala, rotfrukterna från Bromarv, morötterna från Svartå och köttet från Pojo. Det enda Raseborgs kosthållschef Tove Damén-Wikholm inte fått tag på är kålrot. Dels var hon sent ute, dels har kålrotsskörden varit dålig i år. Därför får man klara sig med inhemska, men inte lokala, kålrötter.
Damén-Wikholm har fått ringa flera samtal än vanligt för att få tag på lokala produkter.
– Jordbrukarna i regionen är inte samlade. Alla säljer sina egna produkter och det finns ingen partihandel, konstaterar hon.
En som sålt potatis till Raseborgs stad är Bruno Bredenberg från Tenala. Det slutade han med 2010.
– Orsaken var priset. Konkurrensen var hård, säger han.
Numera arbetar han med andras potatis, tvättar den och kör ut den. Det var Bredenberg som levererade 25 kilogram av Hulta gårds potatis till Björkebo inför temaveckan.
Idén med en temavecka om lokal mat har uppstått i samband med projektet Bra mat i Västnyland, där Damén-Wikholm är med.

 

Läs hela artikeln i torsdagens (31.10) VN/eVN