- THL:s brev har ett språk som kan vara svårt för en 12-åring, tycker Cecilia Löfgren. Foto: Eva Hagman

Brev om könssjukdom till 12-åringar

Institutet för hälsa och välfärd har i veckan skickat brev till drygt 100 000 flickor i åldern 12–15 år om att de kan vaccinera sig mot papillomvirus. Många föräldrar blev arga över att de inte fick samma information.

På onsdagen anlände ett brev hem till Cecilia Löfgrens 12-åriga dotter. Det var Institutet för hälsa och välfärd (THL) som på rosa brevpapper upplyste 12-åringen om att hon har möjlighet att vaccinera sig mot papillomvirus, "som kan orsaka cancer i livmoderhalsen".
– Helt oetiskt. Så här gör man inte, säger Cecilia Löfgren.
Hon tycker att varje familj måste få avgöra när och hur de diskuterar frågan om vaccinering med sina barn.
Löfgren ifrågasätter också språket i brevet.
– Det är för svårt för en tolvåring. Min flicka vet knappt vad en livmoderhals är. Men orden cancer och att 50 dör varje år reagerar de unga på.
Hon tror brevet lämpar sig bättre för ungdomar som går på högre klasser, typ årskurs nio då de flesta flickor fått mens och vet mera om hur kroppen fungerar.
Det stereotypa rosa brevpapperet får sig också en känga. Alla flickor gillar inte rosa.
Själva vaccineringen mot papillomvirus (HPV) tar Cecilia Löfgren inte ställning till.
– Man ska väga för- och nackdelar. Det är något var och en får bestämma.
Hon undrar i alla fall varför THL glider så lätt över biverkningarna. De borde ingå i en saklig diskussion.

Ett misstag
Löfgren blev så pass uppretad att hon ringde THL på torsdagen. Efter flera försök fick hon på fredagen tag på en informatör.
– Hon var vänlig och sade att THL fått många samtal och mejl. Hon höll med om att brevet till flickorna inte var det bästa sättet att informera på.
Lite senare ringde läkaren Hanna Nohynek från THL upp och beklagade det som hänt. Tanken hade varit att vårdnadshavare och barn skulle ha fått var sitt brev, samtidigt.
Informatör Saila Pitkänen bekräftar för VN att det skett ett misstag. Breven till flickornas föräldrar har postats på torsdagen och borde alltså ha anlänt på fredagen eller komma senast i början av nästa vecka.
Hon berättar att man sänt ut 112 327 brev till flickor födda mellan 1 januari 1998 och 31 december 2001. De yngsta har alltså ännu inte fyllt 12. Hemadresserna är från Befolkningsregistret.
Språket, som Löfgren kritiserat, är testat på en grupp flickor på årskurs 6–9.
– Flickorna läste texten och förstod den väl.
Den rosa färgen kommer sig av att testgruppen tyckte rosa var en bra färg. Brevet till föräldrarna är också rosa, likaså webbsidan med information om hpv-vaccinationerna, www.tjejernasgrej.fi.