Börje Ferm och Elof Lindholm blev stumma av förvåning när de fick en Västistårta. Foto: Marit Lundström

Det lilla extra utöver plikten

– Här har vi två karlar som är guld värda, de jäktar aldrig. Om någon ska ha tårta så är det nog Elof och Börje, säger Bo Rosenberg som bor i Villa Stella.

Elof Lindholm och Börje Ferm jobbar i taxibolaget Elofs Taxi. Just denna disiga höstmorgon har personalen på äldreboendet Villa Stella bett dem komma på besök.

De har ingen aning om varför de bjudits in, men när de kliver in i dagsalen går de från den ena till den andra invånaren och hälsar – det blir en klapp på någons axel, och några vänliga ord och frågor.
Alla verkar känna dem – och de verkar känna alla.

När det går upp för de två taxichaufförerna att personalen och invånarna på Villa Stella nominerat dem för Västistårtan går det inte att ta miste på att överraskningen är total.

De är helt tysta. Börje rättar till kragen och sväljer. Elof är ordlös av förvåning.


Glatt humör

De är alltid på glatt humör, de är hjälpsamma på alla vis och ordnar allting på bästa möjliga sätt. Har de inte själva möjlighet att komma så ordnar de med ersättare, motiverar personalen som tog kontakt med VN.

Christel Lagerroos-Bäckman, Inger Friman, Liselott Ingman och Hasha Pulkkinen har sett vilken betydelse Elofs och Börjes vänliga sätt har för invånarna.
De gör inte bara sin plikt utan mera därtill, säger personalen om de två taxikörande kusinerna som är från Pojo respektive Tenala och känner både orten och människorna utan och innan.

När man kör taxi ska man ta hänsyn till olika människors olika behov, säger de anspråkslöst.
– Jag kom hit för åtta år sen och jag säger bara att det är sällan man träffar så trevliga karlar! De håller tidtabellen men jäktar aldrig, säger Bo Rosenberg.