Ellinor Linder från Jakobstad vill fortsätta studera mode och design i Spanien efter året på VNF.

Nya designers tar gammalt till vara

En skjorta, en kjol, en väska och en gardin har Ellinor Linder utgått från när hon skapat ett helt nytt plagg. Hon är en av eleverna på den nya linjen Mode och kläddesign vid Västra Nylands folkhögskola i Karis. Linjen har tio elever som tror på en framtid inom modebranschen.

Linjen är den sjunde vid skolan som satsar på visuella och kreativa branscher. Men det ändå en linje där eleverna kommer in i en värld med konkreta möjligheter att försörja sig. Många drömmer om att bli internationella designers men det finns också en marknad för små studior som gör specialbeställningar. Pia Nybom är linjeansvarig och hon vet att efterfrågan på etiskt producerade kläder växer.

– Det här året kan vara ett grundläggande år för den som vill fortsätta studera design eller mode på högskolenivå. Vi pratar mycket om socialt ansvar och hållbar konsumtion.
Att linjen finns på Västra Nylands folkhögskola ger många synergier med andra ämnen som skolan har.

– Den här linjen handlar både om det konstnärliga och det tekniska i design och det som är jätteviktigt är att eleverna här läser språk. Den här branschen är mycket internationell och därför är språkkunskaper en viktig del.


Kompletterar skolans utbud

Rektor Kerstin Romberg säger att linjen är ett bra komplement till de andra kreativa linjerna på skolan.
– Skolan är ett kreativt centrum och den här linjen passar bra in i den helheten.

Det var Pia Nybom som tog kontakt med skolan eftersom hon visste att det finns sökande till den här typen av utbildning. Utbudet av svenskspråkiga designutbildningar med inriktning på mode är mycket litet i Finland och därför kan linjen på VNF också fungera som en bro till utbildningar i Norden.

Eleverna gör egna arbeten, men de får också lära sig metoder för att komma i gång den dag då inspirationen inte flödar.

– Alla gör en egen inspirationsbok där man ritar eller limmar och klipper in foton som utgör inspiration i olika sammanhang. Design handlar inte om att sitta och vänta på att en idé dyker upp, utan det är ett jobb där man måste komma i gång också andra dagar, säger Pia Nybom.


Starta eget här

De flesta elever på linjen är kring 20 och många vill åka utomlands för att jobba eller studera mera. Victoria Mikhaylova är ett undantag, hon är 49 år och har en lång erfarenhet inom modebranschen i Ryssland, men inte av kläder utan av skor och väskor.

Sedan några år tillbaka bor hon sedan i Västnyland och hon vill starta ett eget designföretag efter sitt år på folkhögskolan. Hon är klädd i en tunika av sämskskinn som visar sig vara ett av hennes kursarbeten, re-desing av kläder eleverna köpt på loppmarknad.

– Jag har inte gjort något åt modellen, bara stickat ärmar och lagt till broderier. Det fanns ett svart gummiband här tidigare och det såg bara billigt ut, säger hon och visar på en infälld broderad triangel. 


Studera vidare utomlands

Cecilia Etzell från Tenala har gjort en ny jacka av två gamla ytterrockar och en väska.
– Jag har egentligen inte sytt så mycket tidigare, och är mera intresserad av lära mig tekniker och marknadsföring inom branschen. Jag vill gärna studera vidare i London vid UCA (University for the Creative Arts) och tänkte att den här linjen säkert ger en bra grund för det.

Ellinor Linder från Jakobstad har liknande planer, hon har studerat spanska i Barcelona och planerar att återvända till Spanien efter det här året på folkhögskolan.
– Jag tror att det kommer att gå bra att studera design i Spanien med den kunskap jag får här som bas.