Affärshemlighet. Borgå Energis vd, Patrick Wackström, avslöjar inte hur mycket bolaget satsar i Fennovoimas kärnkraftsprojekt. Foto: KSF-arkiv/Bo Ingves

Pris på kärnkraft höljt i dunkel

Borgå tiger, Jyväskylä tiger, Åland tiger ... Att få reda på vad det kostar att sälja eller köpa aktier i Fennovoimas kärnkraftsprojekt är svårt.

Priset för att delta eller dra sig ur Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Österbotten är något få vet. Raseborgs fullmäktige beslöt på måndagen att inte satsa mera i projektet. Staden har hittills investerat 562 000 euro, via aktier i Katternö kärnkraft ab.
Värdet på de här aktierna är oklart. Ann Storsjö, ordförande för Ekenäs Energis direktion, vill inte kommentera frågan med motiveringen att det blir rena spekulationer.

Åland sålde
En aktör som lämnat kärnkraftsprojektet är Ålands Elandelslag (ÅEA). Dess vd Jan Wennström var med om att sälja andelslagets aktier i Katternö kärnkraft ab i fjol.
Enligt honom skedde affären i dialog med Katternö kärnkraft, som hade förköpsrätt. En köpare var gruvbolaget Talvivaara.
I ÅEA:s årsberättelse för 2012 skriver Wennström att "avyttringen av aktierna kunde göras med ett gott resultat".
Vad det goda resultatet blev i reda pengar avslöjar han inte.
– Det har vi hållit för oss själva och köparna. Vi är ett privat bolag som inte lämnar ut den uppgiften, säger Wennström.
ÅEA drog sig ur kärnkraftsprojektet med hänvisning till att man har så många andra åtaganden.

Borgå köper
I Borgå går man motsatt väg. Förra veckan beslöt Borgå Energis bolagsstämma att bolaget tecknar aktier i Fennovoima. Dessa aktier berättigar till cirka åtta MW av kärnkraftverkets energiproduktion. Patrick Wackström, vd för Borgå Energi ab, meddelar att priset är en affärshemlighet.
– Vår ägare vet vad Borgå Energi går in på. Det äventyrar inte vår ekonomiska situation, säger han.
Med ägare avser han Borgå stad, i praktiken stadsstyrelsen.