- Det är inte av kosmetiska skäl jag vill ha tänder utan för att jag har ont, säger Frida Flythström. FOTO: NINA AHTOLA

Frida lider av att sakna tänder

26-åriga Frida Flythström har ont alla dagar i käken för att hon saknar två sidoframtänder. Den kommunala tandvården menar att det borde ha fixats före hon fyllde 18 år.


– Jag har jävligt ont i käken. Från och till är det svullet. Jag lider dagligen av smärta och mina framtänder vandrar av och an.
26-åriga Frida Flythström i Karis är uppgiven över att hon inte får någon hjälp för sin hypodonti.
Hypodonti innebär att man saknar anlag för en eller flera tänder. I Frida Flythströms fall är det båda sidoframtänderna i övre käken som saknas. Dessutom har hon bettfel med nedre käken.
 

Tänderna brast och limmades

Frida Flythström säger att hon som barn och ungdom sprang mycket till tandläkaren. Hon har haft olika tandställningar. Nu har hon också under natten en käkställning, en slags skena.
Då hon var 18 år åtgärdades avsaknaden av hennes två framtänder med en så kallad lätt brygga men den höll inte.

Frida Flythström har i år varit i kontakt med tandvården på Karis vårdcentral, där det är Mehiläinen som sköter tandvården. Där var beskedet att de inte åtgärdar hennes problem för att hon är över 18 år.
I Karis köper Raseborgs stad tandläkartjänsterna av Mehiläinen. Anna-Kaarina Santasalo, som är ansvarig tandläkare, hade inte möjlighet att ge en kommentar i går.
Tandläkare kan inte kommentera enskilda fall men Kaisa-Maija Kouri som är ansvarig tandläkare vid Ekenäs hälsovårdscentral säger att tandreglering för vuxna inte omfattas av folkhälsolagen men nog barn under 18 år. Hon säger att dylika fall brukar åtgärdas före klienten fyllt 18 år.