Foto: Nina Ahtola

Enkelriktning öppnar upp för fler p-platser

Det är knappt om parkeringsplatser i centrum av Karis. Ny trafikreglering vore ett sätt att få in fler platser längs med Köpmansgatan.

En enkelriktning av Köpmansgatan på avsnittet Bangatan-Elin Kurcksgatan skulle möjliggöra att västra körbanan togs i bruk som kantstensparkering. Sammanlagt skulle arrangemanget ge cirka tolv nya parkeringsplatser.
Bland annat det här förslaget ska samhällstekniska nämnden diskutera då man möts på tisdag. En inventering av nuläget har gjorts och basis av den förelås också att de tidsbegränsade parkeringsavsnitten som nu varierar från 30 till 60 minuter förenhetligas till 2 timmar, med krav på parkeringsskiva. Nya tidsbegränsade parkeringsavsnitt skulle införas på Centralgatan, Nils Grabbegatan, Köpmansgatan och Högbergsgatan samt vid busstationen.
Elin Kurcksgatan som redan under de pågående arbetena med det snart färdigbyggda flervåningshuset varit enkelriktad, skulle bli det permanent på avsnittet Köpmansgatan-Högbergsgatan.

Väcker genklang
Köpman Ellinor Damén tycker spontant att planerna för Köpmansgatans del låter bra.
– Det behövs flera parkeringsplatser. Lösningen förutsätter ändå att gatan fortsättningsvis är så bred att varutrafiken har utrymme att svänga in på gårdarna.
Bilägare som upptar centrala parkeringsplatser för hela arbetsdagens lopp är ett gissel. Ellinor Damén tycker ändå att en tidsbegränsning på två timmar är i kortaste laget.
– En tidsbegränsning på tre till fyra timmar skulle vara en bra kompromiss. På den tiden hinner man uträtta flera olika ärenden.