Arbetsgruppen. Pekka Silvast, Ilkka Linnakko, Jennika Friman och Laura Lotta Andersson säger att man behöver hjälp av alla intresserade för att arrangera jubileumsevenemangen storstilat. Foto: Johan Kvarnström

Sjöslaget vid Rilax ska iscensättas

300-årsjubileet för slaget vid Rilax uppmärksammas stort i Hangö nästa år.

Speciellt sista veckoslutet i juli skall händelserna 1714 levandegöras. Förberedelser har påbörjats redan 2011 och grundstommen för programmet är nu klart. Museet ordnar förstås en gedigen utställning och därtill ordnas bland annat flera evenemang den 25-27 juli.

Höjdpunkten är en iscensättning av slaget vid Rilax som skall ske vid Regattastranden och föregås av ett större ungdomsläger. En  timmes lång föreställning på tre språk utlovas, med fartyg, kanoner och 1700-tals utstyrsel.

Soldatförevisningen i maj i år var ett smakprov på vad som komma skall. Då bjöds det på äkta smällar, krutdoft, svett och skrik från 70 personer i soldatuniformer från 1700-talet. Nästa år blir det ännu fler krigshistoriska entusiaster som rycker ut, och denna gång till havs.


Många strån till stacken

Jubileumsevenemangen har ingen enskild arrangör. Flera föreningar och aktörer finns med i bilden.

De som håller i trådarna är en arbetsgrupp bestående av Pekka Silvast, Ilkka Linnakko, Jennika Friman och Laura Lotta Andersson. De understryker att detta är ett evenemang som hela Hangö står för tillsammans. Man välkomnar talkokrafter, idéer och initiativ och vänder sig härnäst till företagare och föreningar med en diskussionskväll i stadshuset den 5 november.

– Det handlar inte om att fira en sjöslagsseger utan om att uppmärksamma en historisk vändpunkt, levandegöra krigshistoria och minnas de döda, säger Linnakko.

Striden som förändrade maktbalansen på Östersjön är en viktig vändpunkt i historien. Arbetsgruppen hoppas och tror att evenemangen sammanlagt lockar tusentals deltagare.

Mer om slaget och kontaktuppgifter till arbetsgruppen hittas på webben på www.riilahti1714.fi, även på svenska.


Läs mer i fredagens VN/eVN.