Klinkbackan koulu (bilden) slås inte samman med Kiilan koulu. Det beslöt bildningsnämnden i Raseborg i kväll. Foto: VN-arkiv

Remiss för svenska skolor, finska förblir självständiga

Sammanslagningen av Klinkbackan koulu och Kiilan koulu blir inte av. Bägge fortsätter som självständiga skolor. Beslutet om skolorna i Västerby och Österby remitterades av bildningsnämnden i kväll.

Klinkbackan koulu och Kiilan koulu slås inte samman från den 1 augusti 2014. Båda skolorna fortsätter som självständiga. Det beslutet kom bildningsnämnden fram till i kväll efter en jämn omröstning. Rösterna föll 6–5.

– Det var en del diskussion innan omröstningen. Bland annat lyftes fördelarna med små skolor fram, det handlar om värderingar, säger nämndens ordförande Filip Björklöf (SFP).

Beslutet om en sammanslagning av Västerby och Österby skolor drog ut på tiden. Strax efter halv tio stod det klart att förslaget om en sammanslagning remitteras. Beredningen till nämndens möte gick ut på en sammanslagning från den 1 augusti 2015.

Sänkta driftskostnader

En sammanslagning av de två finska skolorna skulle ha lett till att driftskostnaderna hade kunnat sänkas med ungefär 100 000 euro per år från och med 2014. Sammanslagningen av Västerby och Österby skolor har beräknats sänka driftskostnaderna med lika mycket årligen.

Om Västerby och Österby skolor slås samman krävs investeringar i skolfastigheten i Österby eftersom utrymmen måste göras om för att kunna användas för undervisning.

I Västerby skolfastighet planerar man att i framtiden inhysa dagvårdsverksamhet om skolan flyttar ut.

Personalen överförs

För personalens del innebär en eventuell sammanslagning av Västerby och Österby skolor att den flyttar till den sammanslagna enheten i Österby.