Samling i containern, från vänster Osman Bangura från Finland-Sierra Leone sällskapet, ambassadör Eddie Turay, Heidi Reinikainen, EU-ambassadör Ibrahim Sorie, Barbro Fri-Kamara och Obai Kamara

Sierra Leones ambassadörer besökte Ekenäs

Om några veckor inleder 120 flickor mellan fem och tolv år terminen i Billnäs Finland school for girls i Sierra Leone. Just nu pågår en insamling med saker som skolan behöver. Allt från datorer till bilar har hittills donerats till skolan i Yams Farm.

Föreningen Children crossing cultures skolprojekt har blivit en solskenshistoria. Sierra Leones ambassadör i Bryssel Ibrahim Sorie och hans kollega från London Eddie Turay besökte i dag Ekenäs för att på ort och ställe bekanta sig med insamlingen och tacka de aktiva. Skolan som startade i februari ligger cirka 15 km från landets huvudstad Freetown.
Just nu har föreningen en container i Ekenäs där man samlar in material av alla slag som kan behövas för en skola och verksamheten kring den. Föreningens ordförande Barbro Fri-Kamara berättar att donationer av många olika slag är välkomna.
- Vi behöver teknik och material för skolan, men också böcker och kläder är välkomna. En del av kläderna som doneras kommer att säljas i en liten butik som ska starta i samband med skolan, det blir ett sätt att skapa inkomster för skolan.
Bland donationerna finns också en bil som ska bli taxi i samhället där skolan finns.  Insamlingen är öppen ännu två veckor, den som vill delta kan ta kontakt med Barbro Fri-Kamara.

Imponerade ambassadörer

Ambassadör Ibrahim Sorie sade att han är mycket imponerad av projektet och därför ville han själv besöka insamlingen och tacka de aktiva.
– Det här kommer att ha en stor inverkan på lokalsamhället, vi kämpar just nu för att få familjerna att förstå hur viktigt det är att utbilda flickorna. Men det är svårt i ett samhälle där skolor och annan infrastruktur fortfarande saknas efter kriget och måste byggas upp från början.
Ambassadören gick själv i skola på landsbygden och säger att det inte alltid är så lätt att motivera unga att utbilda sig. Men det finns två saker som en skola ska ha för att eleverna ska vilja gå dit.
- Det är ena är ett skolband, alla vill spela trummor och ha en fin uniform. Det andra är skolmat. Det är viktigt för barnen.
Hans kollega i Storbritannien, Eddie Turay sade att det här är ett unikt projekt som han hoppas att ska kunna användas som modell för andra. Behovet av hjälp är stort i Sierra Leone.
– Det fantastiska är att det här är direkta gåvor från person till person. Allting går direkt till människorna i skolan. Det kommer att vara som julafton för dem när allt det här kommer fram om några veckor.