En skyddsmärkning av Engelska magasinet skulle orsaka oskäliga begränsningar och olägenheter enligt stadsgeodetens beredning. Foto: KSF-arkiv/Nina Ahtola

Konflikt om Engelska magasinet

Hangö föreslås hålla fast vid att Engelska magasinet skall få rivas, trots att Närings- trafik- och miljöcentralen protesterar.

NTM-centralen vill att byggnaden får en skyddsmärkning. Men förslaget till stadsstyrelsens sammanträde på måndag är att Hangö håller fast vid sin ståndpunkt och inte gör en ändring i detaljplanen.
Den godkändes av fullmäktige i maj, men en månad senare kom en skarp rättelseuppmaning. Där betonar NTM-centralen Engelska magasinets kulturhistoriska värde och betydelse för kulturmiljön och dess historiska betydelse. Att byggnaden bör få samma märkning i Västra hamnens detaljplan som Smörmagasinet är ett tydligt krav.
Motiveringarna i beredningen är bekanta och bygger på att en skyddsmärkning utesluter en utvidgning av hamnen och hämmar hamnverksamheten.
Tidigare har staden också påpekat att byggnaden är i behov av en renovering i mångmiljonklassen och att man förlorar drygt en miljon euro per år i intäkter om magasinet står kvar. Att skydda byggnaden anses kort sagt bli en oskäligt dyr affär för Hangö stad.
Likväl har planen förutom rättelseuppmaningen också föranlett två fall av besvär till förvaltningsdomstolen.

Läs mer om ämnet, bland annat kommentarer av stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen, i lördagens tidning!