Oviss framtid. Hamnverksamheten i Lappvik är hotad då Rautaruukki söker nya rutter för sina stålprodukter. FOTO: NINA AHTOLA

Lappviks hamn i vågskålen

Stuveriverksamheten i Lappviks hamn står inför slutet. Enda kunden har sagt upp avtalet.

Rautaruukki har sagt upp sitt kontrakt med logistikföretaget Port Act Oy Ltd som sköter lastningsverksamheten i hamnen i Lappvik. Avtalet sades upp den 30 september.

– Avtalet har en uppsägningstid på ett halvt år. Vi förhandlar fortfarande om en fortsättning, verksamheten pågår åtminstone till den sista mars nästa år, säger Port Acts vd Petter Uuttu.

Port Act sysselsätter i dag 20 stuvare i hamnen i Lappvik. Deras jobb är i vågskålen. Personalen har fått information om att jobbet kan ta slut.
– Visst är det illa om jobben försvinner, säger Esa Jalava, som är arbetarskyddsombud.

Hurdan är stämningen på arbetsplatsen?
– Vi jobbar på med pojkarna, men det är klart att humöret är nere.


Nya rutter utreds

Rautaruukki, som också äger hamnen, använder den som exporthamn för stålprodukter från Ruukki Metals fabrik i Tavastehus.

Logistikdirektör Seppo Tervonen säger att avtalet har sagts upp på grund av det ekonomiska läget. Det råder överproduktion på stålprodukter i Europa i dag. Lönsamheten inom branschen har sjunkit.
– Vi har redan en tid varit tvungna att subventionera lastningsverksamheten. Vi har börjat frakta en del av produkterna med bilar, det är lönsammare, säger han.

För tillfället utreder man alternativa rutter för stålprodukterna från Tavastehus.