Tack vare pekplattorna moderniseras undervisningen, framhåller Winellska skolans it-lärare, Christian Lupander. Foto: Benjamin Knopman

Forskare: Skydda barnen mot trådlös strålning

Winellska skolan i Kyrkslätt är den senaste i raden av västnyländska skolor som introducerar pekplattor i undervisningen. Samtidigt säger forskare att en ökning av hjärntumörer kan bli följden.

Pekplattor och trådlösa nätverk används allt flitigare av allt yngre skolelever. Västnyland är inget undantag. Ändå vet ingen med säkerhet hur kroppen påverkas av strålningen.

– Ingen vet. Och det är ett stort problem, säger Dariusz Leszczynski, docent vid Helsingfors universitet och en internationellt välrenommerad molekylärbiolog som har forskat kring hur våra kroppar reagerar på strålning från mobiltelefoner.


Bristfällig forskning

Enligt Leszczynski är den forskning som har gjorts inom området bristfällig och bygger på små sampel.
– Det kan handla om att man har tagit tjugo personer och utsatt dem för strålning från mobiltelefoner och frågat "hur känner du dig?". Det är subjektivt, det är inte tillförlitligt, det finns rum för enorma fel.

I sin egen forskning har han stött på oroväckande resultat. Han har upptäckt att proteinbalansen i celler förändras när man utsätter dem för elektromagnetisk strålning. Det finns även forskning som indikerar att DNA-strängarna kan ta skada, vilket leder till mutationer.

I klarspråk: tumörer.

Speciellt smarttelefoner och pekplattor är orosmoment. De fungerar både som sändare och mottagare, och de innehåller flera antenner än traditionella mobiltelefoner, vilket gör att deras strålningsstyrka mångfaldigas. Pekplattor som Ipads fungerar både med Wlan – lokalt nätverk – och mobilnätet 3G.


Hundra pekplattor till Winellska skolan

Winellska skolan har sedan tidigare sexton pekplattor. I höst investerar Kyrkslätts kommun i ytterligare ett hundratal.

It-läraren Christian Lupander tror inte att eleverna kommer att ta skada.
– Våra pekplattor använder inte 3G-nätverket, endast Wlan. Den strålningen är mycket svagare strålningen som den här avger, säger han och håller upp sin smarttelefon.

– Om vi grovt taget tänker att skolans tusen elever och ungefär hundra lärare bär omkring på telefoner, så finns här en ganska stark grundstrålning. Vi ska inte förringa att det finns personer som är överkänsliga, men vi kan inte vägra ta emot trådlöst nätverk på grund av en person.


Israel och Kanada begränsar

I Israel har man valt att begränsa användningen av trådlös utrustning i skolor till tre timmar i veckan, max en timme om dagen. I Kanada stänger eleverna av sina telefoner och placerar dem i en telefonparkering när de kommer till skolan.
– Om det kommer klara indikationer på att strålningen är skadlig är det hemskt mycket vi måste tänka om med, säger Lupander.

I dag uppmuntras eleverna tvärtom att använda sina mobiltelefoner i skolarbetet.


"Enorm risk"

Europarådet varnade redan 2011 EU-länderna för mobiltelefonernas strålning. Erja Tamminen, ordförande för de elöverkänsligas förening Sähköherkät, säger att de finländska myndigheterna tar en enorm risk som utsätter barn för trådlös strålning från pekplattor och mobiltelefoner.
– Alla vet att barn är extremt känsliga för UV-strålning, medicin och tungmetaller, men ingen reflekterar över känslighet för trådlös strålning.

Enligt Tamminen beror finländarnas ovilja att tala om saken på Nokia, mobiljätten som har varit grundpelaren i Finlands ekonomi och landets kollektiva stolthet.
– I Belgien talar vd:n för deras ledande mobiltillverkare öppet om riskerna, men här tiger man, säger Tamminen.


Global epidemi?

I Bioinitiative 2012, som bygger på 1800 forskningsrapporter, varnas det för att trådlös teknik kan resultera i en global epidemi av hjärntumörer. Även Erja Tamminen, forskaren Dariusz Leszczynski och röntgenskötaren Liisa Hellgren från Västra Nylands sjukhus delar farhågorna.
– Jag misstänker att det blir så, säger Hellgren, som har stor respekt för all sorts strålning efter att ha sett flera av sina kolleger dö i cancer.

Hon anser att det är riskabelt att utsätta barn för strålning i skolmiljö.

Leszczynski å sin sida medger att det är omöjligt att inte implementera ny teknologi i undervisningen i väntan på säkra uppgifter, eftersom vårt samhälle bygger på att man kan använda internet och smarttelefoner. 

– Däremot borde de alltid stängas av när de inte används, och man borde alltid välja sladdar framför trådlösa modem, säger molekylärbiolog Dariusz Leszczynski.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.